UvA-voorzitter Ten Dam: 'Ik ben niet boos, maar ik baal wel'

UvA-voorzitter Geert ten Dam baalt van de halsstarrige bezetting van de campus. 'Nu gaat het alleen over de ontruiming, terwijl we hen eigenlijk steunen.'

Lorianne van Gelder
Protest bij de Universiteit van Amsterdam, vrijdag Beeld David van Unen
Protest bij de Universiteit van Amsterdam, vrijdagBeeld David van Unen

Waarom heeft u het tentenkampje vrijdagavond door de politie laten ontruimen?
"Laat me eerst zeggen dat we blij waren met de Mars voor Onderwijs. Ik was er zelf niet bij, maar demonstreren mag. De mars was rond 17 uur afgelopen. Daarna hebben ze op het veldje gezeten. En rond 22 uur is hen vriendelijk gevraagd weg te gaan omdat het terrein en de panden gingen sluiten. We wilden ook dat ze vertrokken omdat er kinderactiviteiten op het veld zouden zijn op zaterdag. En we hadden klachten van de buren gekregen over geluidsoverlast. De bottomline is dat na tienen de panden en terrein dichtgaan. Dat was ook duidelijk gezegd tegen de studenten. Maar er was een kleine groep die niet wilde gaan."

Jullie stonden eerst aan dezelfde kant: een oproep voor meer geld voor onderwijs en onderzoek. Nu gaat het alleen over het politiegeweld.
"Dat is buitengewoon jammer. Ik baal dat de groep niet vertrok en het op een confrontatie liet afkomen. Terwijl wij als college van bestuur scherp aan de wind zijn gevaren om dezelfde zorgen te uiten in een brief aan de minister."

De studenten vinden het gek dat u niet even bent langsgekomen om te praten.
"We hebben een gebiedsbeheerder bij het Roeterseiland. Dat is een van de decanen, Han van Dissel. Hij handelt dit soort zaken af. Je kunt van alles jammer vinden, maar dit is hoe het werkt."

Bent u boos op de studenten?
"Nee, ik ben niet boos. Maar ik baal wel. Demonstreren mag, we faciliteren dat. Maar de grens ligt bij bezetten en blokkeren."

Is deze groep studenten representatief?
"Dat weet ik niet. Er was met vijfhonderd mensen een mooie opkomst voor de mars. De zorg over werkdruk en bezuinigingen wordt breed op de UvA en andere universiteiten gedeeld. Maar de groep die oproept tot bezetten en blokkeren lijkt niet representatief."

De panden op het Roeterseiland leken gesloten uit angst voor de studenten van de mars.
"Dat klopt niet. Er was een buluitreiking in een van de gebouwen, en we hebben gezegd dat studenten daarom niet naar binnen mochten. Wij ondersteunden de mars, daarin gaan we verder dan andere universiteiten. We gaven ook de ruimte aan de studenten om te reageren. Ze waren meer dan welkom bij interviewplatform Room for Discussion, maar ze liepen na een kwartier weg."

Wat volgt er voor u op deze acties?
"Niets. Wij blijven actief acteren naar Den Haag en naar de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU). En we blijven in gesprek met studenten."

Geert ten Dam, hoogleraar onderwijskunde, sinds 2016 voorzitter van het college van bestuur van de UvA Beeld Marc Driessen
Geert ten Dam, hoogleraar onderwijskunde, sinds 2016 voorzitter van het college van bestuur van de UvABeeld Marc Driessen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden