UvA-voorzitter diversiteit kandidaat Artikel 1

Artikel 1, de nieuwe partij van Sylvana Simons, heeft twee nieuwe kandidaten op de lijst bekendgemaakt.

Het Parool
Gloria Wekker staat op de lijst van Artikel 1. Beeld Martijn Gijsbertsen
Gloria Wekker staat op de lijst van Artikel 1.Beeld Martijn Gijsbertsen

Het gaat om Gloria Wekker, voormalige voorzitter van de diversiteitscommissie van de UvA, en voormalig SP-politicus Anja Meulenbelt. 'Beide vertegenwoordigen zij bewustwording, emancipatie en inclusiviteit in de breedste zin van het woord en als lijstduwers vormen zij de "shoulders of giants" waarop wij mogen staan,' schrijft Artikel 1 bij de aankondiging.

Wekker (1950) is emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie aan Universiteit Utrecht. Haar specialismes zijn gender, seksualiteit en Afro-Amerikaanse en Caribische studies. Vorig jaar onderzocht ze als voorzitter van de commissie diversiteit hoe de UvA kan werken aan een diversere omgeving.

In het in juli verschenen rapport stond het advies om een permanente 'diversity unit' op te stellen, die de diversiteit op de universiteit in de gaten houdt en adviezen geeft. Wekker schreef dat diversiteit op een universiteit een voorwaarde voor academische excellentie is.

Sylvana Simons maakte 24 december bekend dat ze uit Denk stapte om haar eigen partij op te richten: Artikel 1. Ze gaat meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De directe aanleiding voor Simons' vertrek is de commotie rondom een lynchfilmpje dat op internet werd verspreid. Naar aanleiding van dat filmpje werd een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. Volgens Simons werd ze daarbij te weinig gesteund door de leiders van Denk.

Lees ook: De Hollandse identiteit volgens hoogleraar Gloria Wekker [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden