UvA verbaasd over kritiek op kwaliteit onderwijs

De Universiteit van Amsterdam (UvA) bestrijdt dat de groei van het aantal studenten de kwaliteit van het onderwijs onder druk zet.

Lorianne van Gelder
Science Park van de UvA gezien vanuit een studentenflat. Beeld Marc Driessen
Science Park van de UvA gezien vanuit een studentenflat.Beeld Marc Driessen

De UvA herkent zich niet in deze conclusies van de Keuzegids. "We zijn nogal verbaasd over het persbericht. De gids is voornamelijk gebaseerd op de NSE en gaat over tevredenheid van studenten. Het is geen geheim dat we in die enquête lager scoren dan collega universiteiten. Maar tevredenheid en kwaliteit staan niet direct met elkaar in verband," zegt een woordvoerder. "En alle opleidingen halen een voldoende."

Het is niet voor het eerst dat zorgen worden geuit over de kwaliteit van het onderwijs in tijden van flinke groei. Studentenorganisaties hebben zich eerder uitgesproken over het tekort aan plekken in collegezalen, overwerkte docenten en de studiedruk.

"Studenten hebben kleinschalig onderwijs en individuele aandacht nodig, wat steeds lastiger is," zegt de voorzitter Tom van den Brink van het Interstedelijk studenten Overleg in reactie op het persbericht.

UvA ziet wel problemen
De UvA ziet zelf ook dat het hoger onderwijs kraakt in zijn voegen. Zo kaartte UvA-rector Karen Maex begin dit jaar aan dat ze vindt dat er grenzen moeten zijn aan groei, zodat de kwaliteit van het onderwijs niet onder druk komt te staan.

In juni schreef ze samen met Geert ten Dam, collegevoorzitter van de UvA, een brandbrief aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) dat er structureel te weinig geld naar het hoger onderwijs gaat. Dit leidt tot 'grotere werkgroepen, grote hoor­colleges, studenten met burn-outs, weinig tijd voor individuele begeleiding en daarbij behorende frustratie van zowel studenten als medewerkers'.

Voorlopig komt er echter geen geld bij.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden