UvA-studenten voeren actie tegen meekijken inlichtingendiensten

Bij wie gluurt de AIVD mee als je surft, belt en appt? Volgens UvA-studenten wiskunde, natuurkunde en computer sciences kijken inlichtingendiensten vanaf volgend jaar bij te veel mensen mee.

null Beeld anp
Beeld anp

Ze maken zich zorgen over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017, de zogenoemde 'sleepwet', die in 2018 van kracht wordt. Die wet maakt het mogelijk dat inlichtingendiensten als de MIVD en AIVD makkelijker informatie kunnen verzamelen.

"Ook van onschuldige burgers," aldus promovendus Joran van Apeldoorn (24). "Je hoeft straks maar in dezelfde wijk als een verdacht persoon te wonen of hetzelfde land regelmatig te bellen en je wordt al gemonitord. Er kijkt constant iemand over je schouder mee. Dat beperkt je vrijheid."

Nog niet te laat
Vier vrienden van de bètafaculteit van de UvA startten daarom met een petitie om een referendum aan te vragen. Rijkelijk laat, dat wel. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer is akkoord, maar volgens de initiatiefnemers is het nog niet te laat. "De referendumperiode is nog bezig."

Binnen korte tijd wisten ze de vereiste 10.000 handtekeningen op te halen om te worden beoordeeld door de Kiesraad. Nu is het aan die instantie om het verzoek om een referendum goed te keuren. Dan begint het spannende gedeelte: nog eens 300.000 handtekeningen verzamelen.

De studenten weten dat het een grote kluif wordt de volgende stap te halen, maar de Geenpeilactivisten van het Oekraïnereferendum bewezen dat het mogelijk is. Bovendien is het feit dat er nu over de wet gesproken wordt, al winst.

Banger
"Het is opvallend hoe weinig over zo'n ingrijpende wet wordt gepraat," zegt Van Apeldoorn. "Terwijl in Engeland soortgelijke wetten zijn ingevoerd en de pakkans van terroristen niet per se groter is geworden." De hooiberg wordt groter, zegt hij. "Het helpt niet om zo'n sleepnet op te zetten. Mensen worden er vooral banger van."

Praktisch punt is alleen nog het printen. De Kiesraad eist dat alle handtekeningen op papier worden afgeleverd. De vier vrienden zijn daarom nog op zoek naar vrijwilligers die hun printer beschikbaar willen stellen. Tienduizend printjes maak je niet even stiekem op een printer van de universiteit.

"We hopen dat het dubbelzijdig mag, dan blijft het bij vijf pakken papier," zegt Van Apeldoorn. En dan gaan ze op naar de volgende 300.000.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden