UvA-studenten laten opnieuw van zich horen

Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben zaterdag opnieuw gedemonstreerd. Niet alleen tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs, maar vooral ook tegen het politieoptreden waarmee de demonstratie van een dag eerder werd beëindigd.

Josien Wolthuizen

De studenten, zo'n zestig in totaal, waren als publiek aanwezig bij een interview van Room for Discussion, een interviewplatform van de universiteit, met bestuursvoorzitter Geert ten Dam. Het interview was georganiseerd in het kader van de Universiteitsdag, een dag waarop de UvA alumni en hun kinderen uitnodigt.

Verantwoordelijk
Ten Dam kwam aan het begin van het interview terug op wat zich een dag eerder had afgespeeld op de Roeterseilandcampus. "'Ik baal ontzettend van hoe het gisteren gelopen is. Vooral ook omdat iedereen strijdt voor eenzelfde doel: investeren in onderwijs en onderzoek."

"Wij blijven als UvA alle kanalen die tot onze beschikking staan, inzetten om die boodschap luid en duidelijk te laten horen. Maar wij zijn verantwoordelijk voor alle gebouwen en de campus, dus we konden dit niet toestaan."

Ten Dam doelde daarmee op het tentenkampje dat de demonstranten vrijdagavond op het grasveld tegenover studentencafé Crea hadden opgebouwd. Ze wilden daar de nacht doorbrengen bij wijze van een vreedzame demonstratie, maar de UvA liet de boel door de politie ontruimen.

Politieoptreden
Bij de eerste mogelijkheid voor het publiek om een vraag te stellen, stond een universitair hoofddocent op die zich had aangesloten bij de protestbeweging om haar afschuw over het politieoptreden uit te spreken.

Daarna lieten de studenten van zich horen met een zogenaamde menselijke microfoon, waarbij de groep de woorden van één persoon naroept.

Aangifte
Daarna verlieten de studenten massaal de zaal, waar een handjevol alumni overbleef voor de rest van het interview met Ten Dam.

De studenten hebben laten weten een aangifte voor te bereiden tegen de politie. Of er nog meer acties komen, is nog niet duidelijk.

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil liet al weten via Kamervragen opheldering te willen van Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven over het optreden van de politie.

De UvA heeft inmiddels een officiële verklaring op de website gepubliceerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden