UvA-studenten de straat op tegen bezuinigingen in onderwijs

UvA-studenten gaan de straat op om weer te protesteren tegen bezuinigingen. Hun Mars voor Onderwijs krijgt steun uit onverwachte hoek.

De bezetting van het Maagdenhuis in 2015. Beeld Amaury Miller
De bezetting van het Maagdenhuis in 2015.Beeld Amaury Miller

Wanneer komt er nou eens geld bij, vragen steeds meer studenten aan de universiteit zich af. De basisbeurs is afgeschaft, de miljoenen die daarmee bespaard zijn mogen nu wel eens naar het onderwijs.

Om hun onvrede te uiten gaat een groep studenten, vooral van de Univeristeit van Amsterdam (UvA), vrijdag de straat op.

Meer geld
In hun Mars voor Onderwijs, vanaf 15.00 uur van de Oudemanhuispoort via de binnenstad naar het Roeterseiland, eisen ze meer geld van de overheid en het schrappen van aanstaande ontslagen.

Onder leiding van protestgroep Humanities Rally (sinds 2014 actief om voor de faculteit der Geesteswetenschappen op te komen) en NU! (sinds vorig jaar uit de grond gestampt om tegen de bezuinigingen op de UvA-faculteit van Gedrags- en maatschappijwetenschappen te strijden) gaan zeker duizend studenten de straat op, voorspellen de organisatoren.

Bezuinigingen
Redenen zijn onder meer dat de faculteit van Gedrags- en maatschappijwetenschappen ruim een miljoen bezuinigt en dat Geesteswetenschappen 23 fte moet ontslaan.

Alma Apt (22), student filosofie aan de UvA, merkt dat er de afgelopen jaren vooral is gekort op haar faculteit. "Werkgroepen worden bij elkaar gevoegd, waardoor je te grote klassen hebt om goed te werken. Kleine studies dreigen te verdwijnen. En je ziet gewoon dat docenten onder te veel druk staan om nog te functioneren."

Gingen UvA-demonstraties meestal tégen het bestuur van de universiteit, nu is het college van bestuur het in grote lijnen met de studenten eens.

Zij stuurde deze week een brief aan de minister van Hoger onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) om te stoppen met bezuinigen en weer te investeren in het hoger onderwijs.

Het hoger onderwijs krijgt nog een bezuiniging van 183 miljoen euro voor de kiezen en er komt mogelijk nog een korting van 135 miljoen euro vanwege het tekort op de onderwijsbegroting.

Het systeem kraakt
Het college van bestuur ziet dat het systeem 'kraakt en tegen grenzen aanloopt' en 'dat er echt niets meer af kan', omdat de effecten van jarenlang bezuinigen zorgelijk zijn: 'grotere werkgroepen, grote hoorcolleges, studenten met burn-outs, weinig tijd voor individuele begeleiding en daarbij behorende frustratie van zowel studenten als medewerkers.'

De Mars voor Onderwijs wordt niet alleen gelopen door studenten aan de UvA: studentenbewegingen uit Groningen, Utrecht en Nijmegen ondersteunen de actie ook. De initiatiefnemers hopen dat de demonstratie een opmars is tot meer protestacties in heel Nederland.

Afgelopen 22 mei was er al een Night of Protest van de verschillende studentengroepen in samenwerking met het collectieve protestnetwerk Wo in actie (wetenschappelijk onderwijs in actie).

Lees ook: 'Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden