UvA-studente: kinderen moeten dubbele achternaam kunnen krijgen

Ouders moeten ervoor kunnen kiezen hun kind een dubbele achternaam te geven - die van de vader én de moeder. Daarvoor pleit Laura Kraak (25), studente Frans aan de universiteit van Amsterdam (UvA).

Laura Kraak. Beeld Privé
Laura Kraak.Beeld Privé

In veel Europese landen is het al mogelijk dat baby's de achternaam van de vader én de moeder krijgen. België ging vorig jaar overstag, maar Nederland volgt vooralsnog niet. Dat moet anders, vindt Kraak, die daarom een petitie is gestart. Als ze 40.000 handtekeningen heeft verzameld, moet het initiatief behandeld worden in de Tweede Kamer.

Een dubbele achternaam, waarom?
"Omdat het logisch is; een kind is van twee mensen. Het is raar om een baby dan maar één achternaam te geven. Daarnaast vind ik het oneerlijk. Eigenlijk wordt altijd automatisch de achternaam van een vader gekozen, die van een moeder bijna nooit. Het is bij mannen toch vaak een aanval op hun waardigheid om die discussie te voeren. Blijkbaar is het een traditie geworden dat kinderen de achternaam van de vader krijgen. Het is tijd om die traditie te doorbreken."

Hoe wil je dat bereiken?
"Ik ben al een tijdje bezig met het initiatief. Voordat ik de petitie startte, heb ik geprobeerd om samen met een vrouw uit Utrecht de politiek direct te bereiken. Zij had connecties, maar uiteindelijk is het ons niet gelukt om er doorheen te komen. Daarom probeer ik het nu met een petitie."

In België maakt slechts 1 op de 30 personen gebruik van de mogelijkheid. Gaat zoiets in Nederland wel werken?
"Mijn doel is niet dat elk kind verplicht een dubbele achternaam moet krijgen, ik pleit voor de keuzevrijheid. Ouders moeten zelf kunnen beslissen hoeveel achternamen zij hun kinderen geven. Net als bij het homohuwelijk: niet alle homo's trouwen, maar de mogelijkheid is er wel."

Waarom maak jij je hier hard voor?
"Ik ben geen feminist, ik ben voor vrijheid en gelijkheid. Toen ik in Frankrijk studeerde, ontdekte ik dat dubbele achternamen heel normaal zijn in veel Europese landen. In Nederland zijn er in het verleden weleens wetsvoorstellen ingediend, maar was het nooit urgent genoeg voor de politieke agenda. Daar moet verandering in komen. Waarom uitgerekend ik me geroepen voel, weet ik niet. Ik denk dat het in me zit.''

Is een dubbele achternaam niet ingewikkeld als je gaat trouwen of kinderen krijgt?
''Dan zijn er inderdaad wel tien verschillende achternaamopties mogelijk. Maar de oplossing lijkt me simpel: je mag zelf kiezen welke - maximaal twee - namen je kiest, net als in andere landen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden