UvA-student krijgt 10.000 euro vergoeding na studievertraging

De Universiteit van Amsterdam moet een student een schadevergoeding van bijna 10.000 euro betalen omdat hij als gevolg van een slecht functionerend inschrijfsysteem een half jaar studievertraging heeft opgelopen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De universiteit weigerde de student alsnog in te schrijven nadat dit door een technische storing op de laatste dag van het termijn niet lukte. De student zegt dat het online inschrijvingssysteem niet functioneerde toen hij zich op de sluitingsdatum van de inschrijvingstermijn wilde aanmelden voor vakken in het eerste semester van studiejaar 2012/2013.

Hij zegt dat hij door de weigering van de UvA een half jaar niet heeft kunnen studeren, waardoor hij ook een half jaar later op de arbeidsmarkt terecht zal komen. Voor de hoogte van het claimbedrag baseert hij zich op de Letselschaderichtlijn Studievertraging. De student kreeg al eerder gelijk van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs, waarna nu ook de kantonrechter oordeelt dat hij recht heeft op een schadevergoeding.

Volgens de UvA had de student zich echter moeten melden bij de studieadvisieur om alsnog een oplossing te vinden. Maar omdat de universiteit eerder berichtte dat 'geen inschrijving, geen onderwijs' betekende, kan de student dat volgens de rechter niet verweten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden