UvA-student kan vanaf volgend jaar per vak betalen

UvA-studenten die werken, mantelzorger zijn of een bestuursjaar doen, kunnen vanaf volgend jaar een paar vakken volgen, zonder een heel jaar collegegeld te betalen.

Vierhonderd studenten aan de UvA mogen komend jaar flexibel studeren, het jaar erop duizend Beeld Hollandse Hoogte

Studenten aan de UvA mogen vanaf volgend jaar per vak gaan betalen. Het gaat om een proef die zes jaar gaat lopen. Ook de Hogeschool Utrecht en Tilburg University doen mee aan de pilot. Vierhonderd studenten aan de UvA mogen het eerste jaar meedoen. De inschrijving daarvoor is vanaf 8 mei.

Het idee is dat je niet meer een 'jaarabonnement' op de universiteit hebt, maar per vak ­betaalt. Ideaal als je als student een bestuursjaar doet, een half jaar stage in het buitenland loopt, een intensieve bijbaan hebt, moet mantelzorgen, of gewoon wat minder vakken wilt volgen.

Flexstudent
De kosten per studiepunt zijn 38,45 euro, gebaseerd op het collegegeld van 2006 euro, gedeeld door de 60 punten die je kunt halen in een jaar. Een flexstudent betaalt wel 15 procent meer per studiepunt om administratieve kosten op te vangen.

Het plan werd twee jaar geleden bedacht door studentenvakbond LSVb en werd via een motie van de PvdA en VVD aangenomen.

De UvA verwacht dat vooral de gemotiveerde studenten van het flexaanbod gebruik zullen maken, niet de studenten die alleen maar goedkoper lang willen studeren. "Lang studeren kan uit luiheid zijn, maar het kan ook komen door het feit dat je veel doet," legt Arne Brentjes, ­projectleider van de pilot aan de UvA uit. Zo ­lopen veel studenten die een eigen bedrijf hebben of een bestuursjaar doen, tegen studievertraging op terwijl ze toch het volle pond collegegeld betalen.

Dit jaar mogen vierhonderd studenten aan de pilot meedoen, voor een beperkt aantal studies, volgend jaar duizend. Ook zal per opleiding maximaal 20 procent van de studenten mogen flexstuderen.

Supermarktmodel
Overigens is het al langer mogelijk om in deeltijd een studie te volgen, maar het collegegeld daarvoor is dan slechts 300 euro lager. Ook bestaat het fenomeen contractstudent - waarbij je ook per vak kunt betalen - maar dat is een stuk duurder dan flexstuderen en geeft niet dezelfde rechten. Die mag namelijk van alle studentenvoorzieningen gebruikmaken, inclusief studiefinanciering, studentenhuisvesting en het gebruik van de bibliotheek.

Aanvankelijk zou de HvA ook meedoen met de proef, maar de hogeschool haakte af omdat ze vond dat vakken niet zomaar los aangeboden kunnen worden.

Toen het plan van de LSVb in 2015 werd gelanceerd, hadden politici van onder meer D66 en SP en andere studentenorganisaties ­kritiek.

Studentenunie Asva is nog steeds ­kritisch. "Het supermarktmodel wordt in het onderwijs geïntroduceerd, waardoor het idee dat studenten consument zijn alsmaar wordt versterkt."

De universiteit verwacht juist veel inschrij­vingen. Bij te veel animo zal er worden geloot.

De voorwaarden

- Studenten moeten al een propedeuse hebben gehaald.
- Studenten hebben recht op wettelijk collegegeld (dan voldoe je al aan een aantal voorwaarden, zoals voor de eerste keer een opleiding volgen en uit de EU komen).
- Studenten hebben zich voor het hele jaar als flexstudent ingeschreven.
- Minimaal voor één vak wordt ­betaald, ook al volg je niets.
- In 2017 is het flexstuderen alleen voor studenten die al aan de UvA studeren, vanaf 2018 geldt het ook voor studenten van andere ­universiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden