UvA-student (24) overleden na mixen GHB en alcohol

Een 24-jarige student is overleden als gevolg van het mixen van verdovende middelen. De combinatie van GHB en alcohol werd de man in de nacht van vrijdag op zaterdag fataal, bevestigt GGD Amsterdam.

Raounak Khaddari
GHB Beeld ANP
GHBBeeld ANP

Na een avond stappen ging de UvA-student met vrienden mee naar een huis in de buurt van het Hoofddorpplein in Amsterdam-Zuid. Daar borrelde de vriendengroep na met alcohol en drugs, een samenstelling die verkeerd uitpakte voor een van de feestvierders. De 24-jarige man viel in slaap en werd niet meer wakker.

De reanimatiepogingen van het ambulancepersoneel dat op zaterdagochtend even na acht uur werd opgeroepen, mochten niet meer baten.

Narcosemiddel
De student is niet het eerste slachtoffer van de drug gammahydroxyboterzuur (GHB). Het middel heeft de laatste tien jaar terrein gewonnen in het uitgaansleven.

"Aanvankelijk was het een narcosemiddel," zegt August de Loor van Stichting Adviesburo Drugs. "Maar toen in de jaren negentig veel xtc-pillen vervuild bleken te zijn, werd GHB gepromoot als een veilige en goedkope vervanging."

Gebruikers van het vloeibare verdovingsmiddel raken in een lichte roes, kunnen meer zelfvertrouwen krijgen en seksuele gevoelens worden versterkt.

De veronderstelde veiligheid blijkt een levensgevaarlijke keerzijde bij dit middel, een combinatie van het schoonmaakmiddel GBL en de gootsteenontstopper natronloog.

De dosering luistert nauw. Gebruikers die te veel nemen of GHB mixen met alcohol of andere drugs, kunnen in coma raken, verslaafd raken en zelfs overlijden.

Onder behandeling
In 2016 werd het middel negen mensen fataal, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Meer dan achthonderd gebruikers meldden zich bij een verslavingskliniek voor hulp bij hun GHB-verslaving, dat is bijna acht keer zoveel als tien jaar geleden. In Amsterdam overleden in 2016 en 2017 drie mensen na gebruik van GHB in combinatie met andere drugs, blijkt uit cijfers van GGD Amsterdam.

Volgens De Loor heeft de toename van GHB-slachtoffers mede te maken met het imago dat eromheen hangt: "Het is goedkoop, sommigen zien het als vervanging van alcohol en door media weet tegenwoordig iedereen hoe het zelf te fabriceren is. Het is een zorgelijke ontwikkeling."

Voor vrienden, kennissen en studiegenoten van de 24-jarige UvA-student is dinsdag een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd in het cultureel studentencentrum Crea op Roeterseiland.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden