UvA stopt met verkoop concentratiepillen na klacht

De Universiteit van Amsterdam (UvA) geeft gehoor aan de oproep van een student om niet langer ­concentratiepillen aan te bieden.

Foto ter illustratie.Beeld anp

Als je als 60-jarige apotheker uit Twente gaat studeren in Amsterdam, houd je er rekening mee dat je zaken tegenkomt waarvan je opkijkt.

Maar toen Jan Trooster onderweg naar een geschiedeniscollege in de Oude­manhuispoort een automaat passeerde met geodriehoeken, condooms, maagzuurremmers én concentratiepillen, keek hij toch vreemd op.

Kwakzalverige pillen
Afgezien van de vraag of de student van tegenwoordig ook maar een flauw idee heeft wat te doen met een geodriehoek, draait het voor Trooster om de 'kwakzalverige pillen' die tot beter studeren leiden. "De pillen van het merk Braincaps Boost pretenderen studenten te helpen zich beter te concentreren. Dat vind ik moreel onjuist. De universiteit zou beter de afleidingen weghalen."

Als apotheker ziet Trooster wat het effect kan zijn van de claim dat een betere concentratie kan worden bereikt met farmaceutische middelen.

"Concentratie zit niet in een pil, maar studenten die middelen als Braincaps Boost gebruiken en geen effect merken stimuleer je op deze manier naar huisartsen en apothekers te gaan voor middelen die wél werkzaam zijn. Dat is geen goede zaak, er wordt al te veel gebruikgemaakt van Ritalin."

Reëel gevaar
Het is een reëel gevaar, hoewel de exploitant van de automaten zegt dat de pillen in het assortiment zijn op­genomen omdat er nu eenmaal vraag naar is. Trooster: "Dat is me veel te gemakkelijk. Ik heb nog nooit mensen in de apotheek gehad die vroegen om pillen om de concentratie te verbe­teren. Als studenten er op zo'n enorm drukke plek als de Oudemanhuispoort langsschuifelen, ontstaat die vraag vanzelf."

Trooster schreef een mailtje aan de UvA waarin hij zijn ongenoegen kenbaar maakte. "Ik schreef hen vanuit drie hoedanigheden: als apotheker, als vader van studerende kinderen en als student. Ik heb uitgelegd dat er geen enkel bewijs is dat het middel werkt."

De UvA besloot vervolgens dat de pillen uit de automaten moeten worden verwijderd. De apotheker/vader/student is blij dat de univer­siteit snel tot actie is overgegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden