Update

UvA stelt bezetters Bungehuis ultimatum

De actievoerders die al sinds vrijdag het Bungehuis in Amsterdam bezetten, moeten daar voor dinsdag 12.00 uur weg zijn. Gebeurt dat niet, dan stapt de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar de rechter voor een kort geding. De bezetters waren niet bereikbaar voor een reactie op het ultimatum.

Redactie
Het Bungehuis bezet Beeld anp
Het Bungehuis bezetBeeld anp

De bezetters verschansen zich nu vier dagen in het pand en zijn niet van plan om het pand te verlaten totdat de UvA aan hun eisen voldoet. Gisteren bood de UvA de bezetters een andere locatie aan om daar de actie verder te zetten, daar gingen de bezetters niet op in. Daarop heeft de UvA besloten een kort geding aan te spannen tegen de bezetters.

Vrijdag deed de UvA ook al aangifte tegen de bezetters van huisvredebreuk, maar dit leek niet te helpen.

Bezetters wijken niet
Vanochtend konden honderden UvA-medewerkers niet naar hun werkplek door de bezetting, ook colleges moesten uitwijken naar een andere locatie. Volgens de bezetters konden ze wel naar binnen, via het raam. Alleen de medewerkers van het faculteitsbestuur waren niet welkom.

Met de actie willen de bezetters meer openheid van het bestuur en het financieel management van de universiteit. Als de UvA dat toezegt, zullen ze het pand verlaten.

Steun wetenschappers
Ongeveer twintig wetenschappelijke medewerkers van de Faculteit der Geesteswetenschappen hebben hun steun betuigd aan de actie in een verklaring. 'We steunen niet de bezetting, maar wel de zorgen van de bezetters', legt filosoof Yolande Jansen uit.

Net als de studenten vinden de medewerkers dat er te veel belang gehecht wordt aan de kwantiteit en dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de kwaliteit van het wetenschappelijke werk. Ze vinden de bestuursstructuur van de universiteit te ondemocratisch.

Ook de opeenvolging van de vele tijdelijke contracten voor medewerkers zit de docenten dwars, evenals de herstructurering van de geesteswetenschappen waarbij de kleine talen en vele gespecialiseerde vakken worden bedreigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden