UvA schorst studenten om mail

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs doet vandaag uitspraak in de schorsingzaak van drie studenten van de Universiteit van Amsterdam. Het drietal is zes weken niet welkom op de universiteit omdat ze wordt verdacht van het verzenden van een reactie op de zomergroet van collegevoorzitter Louise Gunning. Dat meldt FoliaWeb

null Beeld anp
Beeld anp

Omdat deze mail anoniem was en gericht aan alle medewerkers en studenten, overtraden zij volgens de UvA de ict-gedragsregels. De drie studenten hebben een kort geding aangespannen. Een van hen komt door de schorsing ernstig in de problemen omdat hij nu niet op tijd kan afstuderen om aan een geplande vervolgstudie in Engeland te beginnen. Ook de andere twee ondervinden 'veel nadeel' door de schorsing.

De zomergroet werd dit jaar vlak voor de vakantie verstuurd door Gunning, de collegevoorzitter van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam. Zij liet daarin weten teleurgesteld te zijn door het mislukken van de fusie tussen de drie Amsterdamse bètafaculteiten.

Bezetters van 1969
Diezelfde middag kregen alle studenten en medewerkers anoniem een antwoord op de brief. Daarin stond dat 'afgelopen jaar keer op keer is gebleken dat het UvA-bestuur alleen waarde hecht aan de mening van de academische gemeenschap wanneer deze positief is.' De mail werd afgesloten met 'In navolging van de bezetters van 1969'. Er stonden verder geen namen onder.

De UvA stelde een onderzoek in en kwam het drietal door camerabeelden op het spoor. Hoewel het nog niet zeker is dat zij daadwerkelijk schuldig zijn, heeft de UvA toch besloten de drie per direct te schorsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden