UvA raadpleegt studenten voor plek nieuwe bibliotheek

Medewerkers en studenten van de Universiteit van Amsterdam mogen meebeslissen wat de ideale plek voor de nieuwe universiteitsbibliotheek in de binnenstad is.

Het ontwerp van de bibliotheek in het voormalige Zusterhuis en de Tweede Chirurgische kliniek in de Nieuwe Doelenstraat en de Vendelstraat. Beeld MVSA Architects

Vanaf donderdag kan via een online platform een mening worden gegeven over de plannen voor een nieuwe universiteitsbibliotheek op de Binnenstadcampus, dat de thuishaven moet worden voor de faculteit Geesteswetenschappen. Op dit moment heeft de UvA twee locaties op het oog voor de bibliotheek. Die zijn bepalend voor de invulling van de rest van de campus.

De eerste plek is het voormalige Zusterhuis en de Tweede Chirurgische kliniek in de Nieuwe Doelenstraat en de Vendelstraat. Hierbij wordt een opvallend, overkapt atrium gemaakt, dat de overbrugging moet vormen tussen de bibliotheek en de onderwijslocaties. Aan de kant van de Nieuwe Doelenstraat komt nieuwbouw met daarin ruimte voor een café en studiezalen.

Bij de andere variant moet de historische locatie aan de Oudemanhuispoort ook plek gaan bieden aan de universiteitsbibliotheek. Hiervoor wordt aan de achterkant aan de Oudezijds Achterburgwal een nieuwbouwdeel gecreëerd, dat dezelfde vorm moet krijgen als het huidige gebouw. Ook worden hier een nieuw plein en entree gemaakt, waarmee zowel de collegezalen als bibliotheek te bereiken zijn.

Tekort aan studieplekken
De plannen zijn te zien in een tentoonstelling in Vox-Pop in de Binnengasthuisstraat, waar ook de architecten van beide ontwerpen langskomen om hun ontwerp toe te lichten. Na de input van medewerkers en studenten zullen de plannen verder worden uitgewerkt en het College van Bestuur moet in mei een besluit nemen, dat daarna wordt voorgelegd aan de medezeggenschapsraden. In juli volgt een definitief besluit.

De UvA wil een nieuwe universiteitsbibliotheek in de binnenstad omdat in de huidige vestiging aan het Singel een tekort aan studieplekken is. Ook is de bibliotheek verdeeld over vijf panden, terwijl de universiteit dit graag bij elkaar zou zien. De nieuwe bieb moet bovendien een ontmoetingsplek creëren op de toekomstige Binnenstadcampus.

De eerste optie moet een opvallend atrium krijgen. Beeld MVSA Architects
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden