UvA opnieuw slechtste universiteit volgens Keuzegids

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is opnieuw onderaan geëindigd in de lijst van universiteiten van de Keuzegids Universiteiten 2018.

Het Parool
Maar liefst drie studierichtingen van de UvA scoren een dubbele min. Beeld ANP
Maar liefst drie studierichtingen van de UvA scoren een dubbele min.Beeld ANP

Met 53,5 uit 100 punten eindigt de UvA opnieuw op de laatste plaats van alle Nederlandse universiteiten. De VU scoort dit jaar juist iets beter.

De Keuzegids beschrijft en vergelijkt alle universitaire bacheloropleidingen voor toekomstige studenten.

Maar liefst drie studierichtingen van de UvA, rechten, economie en aarde en milieu, scoren een dubbele min. De UvA is de enige universiteit die meer dan één studierichting heeft die de meest negatieve score krijgt. Het grootste probleem: het aantal studenten. Rechten en economie zijn bij uitstek studies met duizenden eerstejaars.

Groningen en Nijmegen, de twee universiteiten met de hoogste score, worden als voorbeelden genoemd waar ze wel raad weten met massaliteit. 'In Amsterdam ligt het moeilijker,' schrijft de Keuzegids. 'De UvA blijft worstelen met een rommelige organisatie, matige faciliteiten, onvrede onder studenten en het laagste studiesucces van het hele land.'

Onderzoek boven onderwijs
De gids geeft toe dat het opeen gooien van alle resultaten van alle studies het beeld enigszins vertekent. Wetenschappelijk gezien is de universiteit een 'powerhouse', zo zegt de gids. En in de ranglijst van Times Higher Education komt de UvA steevast als beste Nederlandse universiteit uit de bus.

Maar het is massaliteit waar de UvA het op verliest. Met meer dan 31 duizend studenten is de UvA de grootste van Nederland. Studenten zouden in dit klimaat verdwalen. 'Dat onderzoek soms boven onderwijs lijkt te staan, is terug te zien in het lage aantal lesuren op deze universiteit'.

Ook ruimtegebrek en een rommelige organisatie worden als probleempunten genoemd. Al is de UvA daar zeker niet uniek in.

VU
De VU lijkt daarentegen geleerd te hebben van eerdere fouten. Stond de VU vorig jaar nog een na laatste na de UvA, dit jaar zijn ze volgens de gids de 'hoofdstedelijke kwalen steeds beter de baas'.

Met een score van 57,5 punten laat de VU de UvA en Erasmus Universiteit Rotterdam achter zich en staat de universiteit gelijk met de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Leiden. Volgens de gids is de verbetering bij de VU te wijten aan de lagere instroom aan studenten.

Een ander genoemd verschil tussen de VU en de UvA is het aantal eerstegeneratiestudenten, studenten die als eerste in de familie naar de universiteit gaan.

Lees ook: Hogeschool van Amsterdam scoort het slechtst in Keuzegids

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden