UvA ontkent derivatenrisico van 44 miljoen

De UvA zou derivaten met een totale negatieve waarde van 44 miljoen euro hebben, zo staat in een rapport van de onderwijsinspectie dat vandaag verscheen. Maar UvA-bestuurder Paul Doop ontkent dat er sprake is van een financieel ongezonde situatie. Ook de onderwijsinspectie erkent inmiddels dat er een fout in het rapport geslopen is.

Nowelle Barnhoorn
Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Een op de drie van de mbo-scholen, hbo-instellingen en universiteiten heeft derivaten, zo staat in het rapport. Het verlies is virtueel, concreet verlies wordt er niet gemaakt. Maar mocht een instelling in nood komen, zoals bij mbo-instelling Amarantis het geval was, dan kan de negatieve waarde van een derivaat de doodklap betekenen.

In totaal 40 onderwijsinstellingen lopen op papier een enorm financieel risico. De totale waarde van de derivaten (complexe beleggingen) is gedaald van 1,3 miljard euro in de plus naar 290 miljoen euro negatief. De Universiteit van Amsterdam (waar minister Jet Bussemaker in het college van bestuur zat) gaat volgens het rapport virtueel het hardst onderuit als de derivaten afgekocht moet worden.

De UvA heeft voor 225 miljoen euro aan derivaten op de balans staan, maar die zijn nu min 44 miljoen euro waard: een verschil van 269 miljoen euro.

'Financieel gezond'
Maar UvA-bestuurder Doop benadrukt in een verklaring dat de universiteit financeel zeer gezond is. 'In werkelijkheid is er geen verlies en de UvA heeft geen verplichting tot bijstorting.' Ook stelt hij dat de UvA geen 'open positie' heeft, een derivatencontract waar geen lening tegenover staat.

FTM, de site voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek, komt tot ook tot een andere conclusie dan in het rapport staat. De site wijst erop dat het rapport op cruciale punten afwijkt van de jaarrekening van de UvA zelf. Alle zogenaamde renteswap posities van de UvA zijn 'gedekt', aldus de site; tegenover elke swap staat wel degelijk een lening.

Inmiddels heeft de onderwijsinspectie de fout bekend in een tweet: 'Tot onze spijt is in het rapport over derivaten in het onderwijs een verwisseling opgetreden: UvA heeft geen ineffectief derivaat, VU wel'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden