UvA-onderzoek: meeuw uitstekende detective

Uit nieuw onderzoek blijkt de meeuw een ideaal detective: de vogel zou goed van pas kunnen komen bij het opsporen van illegale vuilstortplekken en vissers die hun bijvangst blijven dumpen.

Redactie
Een meeuw langs een Amsterdamse gracht Beeld anp
Een meeuw langs een Amsterdamse grachtBeeld anp

'Wij proberen te begrijpen hoe meeuwen zich handhaven naast de mens. En nu blijkt dat de dieren ons op die manier toevallig op misdadige praktijken wijzen," zegt hoogleraar Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) die meewerkte aan twee studies over het aanpassingsvermogen van de vogels.

Zo observeerde Bouten met behulp van GPS-gegevens een Spaanse meeuwenkolonie in hun zoektocht naar voedsel. Daaruit bleek een populaire eetstek van de vogels bij nadere inspectie een grote, illegale vuilstort te zijn.

In zee dumpen
Bouten ziet mogelijkheden: hij wil de gegevens van verschillende meeuwenprojecten in West-Europa nalopen om andere illegale vuilnisbelten op te sporen.

Ook zou Bouten meeuwendetectives willen inzetten bij het opsporen van vissers die hun bijvangst tegen de regels in toch in zee dumpen. Die lozingen trekken steevast veel meeuwen aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden