UvA negeerde waarschuwingen over huisvestingsplannen

De miljoenenleningen die de Universiteit van Amsterdam aanging voor haar vastgoedprojecten, dwingen nu tot grote bezuinigingen. De ondernemingsraad trok jaren geleden al meermalen aan de bel.

Bas Soetenhorst en Lorianne van Gelder
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de afgelopen jaren stelselmatig waarschuwingen weggewoven over de kosten van vastgoedprojecten. De ondernemingsraad trok vele keren aan de bel. Dit blijkt uit een tweedelige reconstructie van Het Parool, mede gebaseerd op interviews en verslagen.

De miljoenenleningen van de UvA, bestemd voor nieuwe huisvesting, dragen bij aan de huidige noodzaak tot grote bezuinigingen. Dit speelt een rol in de recente protesten van studenten en docenten. Ze verwijten de UvA vastgoedspeculatie. Een commissie met oud-GroenLinksleider Femke Halsema gaat onderzoeken of de UvA verstandig opereerde. De Onderwijsinspectie houdt de UvA extra in de gaten vanwege de wankele financiën.

Al in 2004 voorzag de ondernemingsraad 'een enorm risico in de eindfinanciering' van de vastgoedprojecten, wat ten koste zou kunnen gaan van de hoofdtaken van de UvA: onderwijs en onderzoek. In de jaren daarna ging de ondernemingsraad steeds akkoord met projecten voor nieuwbouw en renovatie. Maar daarbij werd steeds nadrukkelijk gewezen op de risico's.

Sussend
Zoals in augustus 2010: 'De ondernemingsraad heeft grote zorg over de houdbaarheid van de financiële kaders.' Het college van bestuur reageerde steeds sussend: 'Alles wat in het Huisvestingsplan staat, kan de UvA financieren,' zei toenmalig vice-voorzitter Paul Doop begin 2011. Inmiddels is dat maar de vraag. De nieuwe universiteitsbibliotheek is uitgesteld en er is onduidelijkheid over het budget voor renovatie van de vervallen Oudemanhuispoort, waarvoor al in 2008 werd gewaarschuwd.

De UvA-leiding stelt in een reactie dat ze 'continu controle houdt op voldoende financiering van het totale vastgoed'. De UvA zegt dat 'strikte eisen' gelden om 'continu controle te houden op voldoende financiering van het tota­le vastgoed'. Zo wordt de verhouding tussen eigen en geleend vermogen scherp bewaakt en mogen de huisvestingslasten hooguit twaalf procent van de inkomsten bedragen. Externe bureaus adviseren bij belangrijke besluiten. 'Dit heeft onder andere eind 2014 geleid tot uitstel van een nieuwe Universiteitsbibliotheek.'

Lees vandaag (19-6) meer in Het Parool: 'Chaos is de charme van de universiteit'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden