UvA mocht docent Rudolf Valkhoff ontslaan

Het ontslag van voormalig UvA-docent en gezicht van de Maagdenhuisbezetting Rudolf Valkhoff is geldig. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland donderdag bekend gemaakt.

Lorianne van Gelder
Rudolf Valkhoff tijdens een persconferentie in het Bungehuis toen die in 2015 werd bezet door studenten en docenten. Beeld anp
Rudolf Valkhoff tijdens een persconferentie in het Bungehuis toen die in 2015 werd bezet door studenten en docenten.Beeld anp

De docent cultuurwetenschappen werd in januari 2016 officieel ontslagen door de Universiteit van Amsterdam (UvA), nadat hij in september 2015 door de universiteit op non-actief werd gesteld.

Valkhoff, die officieel sinds 2004 aan de UvA was verbonden, maar in totaal zo'n dertig jaar lesgaf, was het daar niet mee eens en vocht zijn ontslag aan.

Hij zei dat hij op basis van zijn deelname aan de studentenprotesten werd ontslagen, maar de UvA gaf aan dat het op inhoudelijke gronden was.

Beperkt
Naar aanleiding van een slecht rapport van de visitatiecommissie en een teruglopend aantal studenten had de UvA een vernieuwing van het onderwijsprogramma ingevoerd. Die had ook gevolgen voor de vakken waarin Valkhoff les gaf.

Hij kon zich niet vinden in deze vernieuwing en weigerde daaraan mee te doen. Hij wilde zijn lessen blijven geven, zoals hij dat altijd deed.

Valkhoff voelde zich beperkt in zijn academische vrijheid en zag het ontslag als een afrekening van de universiteit met hem als betrokken demonstrant.

Steun van actiegroepen
Ook actiegroepen ReThink UvA en De Nieuwe Universiteit zetten vraagtekens bij zijn ontslag.

De UvA benadrukte dat zij vonden dat Valkhoff onvoldoende als docent fucntioneerde. Hij zou niet goed samenwerken met collega's, weigeren werkinstructies op te volgen, gezagsverhoudingen niet accepteren en zich niet houden aan afspraken.

De Rechtbank schrijft geen aanknopingspunten te zien dat zijn ontslag te maken heeft met de bezettingen van het Bungehuis en Maagdenhuis. 'De aanleiding van het arbeidsconflict is gelegen in de wijzigingen in het onderwijsprogramma van de opleiding.'

Valkhoff wilde donderdagochtend nog geen commentaar geven.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden