Update

UvA-medewerkers vragen actievoerders te stoppen met werkbelemmering

De studenten die het Bungehuis bezetten, moeten donderdag voor de rechter verschijnen voor een kort geding. Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft hen vandaag een dagvaarding gestuurd, nadat ze een ultimatum hadden laten verstrijken zonder het bezette gebouw te ontruimen.

Het Bungehuis onder bezetting Beeld anp
Het Bungehuis onder bezettingBeeld anp

De actievoerders bezetten al sinds vrijdagochtend het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen in het centrum van Amsterdam. Ze vinden dat de inspraak van studenten en docenten nu minimaal is.

Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam die een werkplek hebben in het Bungehuis, vragen de actievoerders om hun werk niet langer te belemmeren. Het werk van promovendi en vrijwilligers ongehoord zwaar wordt getroffen. Door de bezetting kunnen experimenten in het gebouw niet doorgaan.

Debat
Het bestuur heeft dinsdag laten weten vanaf nu wekelijks in gesprek te gaan met de medezeggenschapsorganen van de universiteit, als die dat willen. 'Als de studentenraad en de ondernemingsraad dat willen, zijn wij elke week beschikbaar om vragen te beantwoorden over het beleid van de UvA en het debat aan te gaan met studenten en medewerkers. Wij zullen aan de studentenraad en de ondernemingsraad vragen om de agenda daarvoor te bepalen', meldde collegevoorzitter Louise Gunning.

De bezetters, een groep studenten van verschillende universiteiten, zijn niet onder de indruk van het aanbod van de universiteit. 'Dit verandert voor ons helemaal niets', zei een actievoerder dinsdag. 'We gaan hier niet op in. Als ze met ons willen praten, kan dat, maar we gaan niet eerst het pand uit.'

Het bestuur heeft de bezetters afgelopen weekend al een ander pand aangeboden, maar daar wilden ze niet heen. 'Ondertussen willen mensen aan het werk, loopt onderzoek schade op en vallen colleges uit. Dat kan niet', vindt Gunning. De studenten bestrijden dat mensen niet aan het werk kunnen. 'We laten medewerkers gewoon naar binnen. Dat de universiteit vrijdag de internettoegang heeft afgesloten, waardoor ze niet kunnen inloggen, is niet onze schuld.'

Het bestuur heeft al aangifte gedaan bij de politie wegens huisvredebreuk.

Handtekeningen actie
In de tussentijd wordt er ook actie gevoerd tegen de bezuinigingen bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Morgen overhandigen studenten samen met kamerleden Van Meenen (D66) en Van Dijk (SP) een petitie, voor steun aan de Nederlandse Slavistiek, aan het College van Bestuur. De rector heeft toegezegd de petitie om 12.30 in het Maagdenhuis in ontvangst te nemen.

De petitie genereerde tot nu toe zo'n 3700 handtekeningen uit de hele wereld van hoogleraren uit de hele wereld, waaronder Cambridge in de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden