UvA maakt weer ruzie, dit keer over een stilteruimte

Heeft u op uw werk een stilteruimte? De Universiteit van Amsterdam niet. Niet meer in elk geval, en de discussie hierover is reden tot een principerel - waar de UvA zich inmiddels zeer in heeft bekwaamd.

Deze zomer eigende een groepje studenten zich een ruimte op de Roeterseilandcampus (foto) toe, die ze de 'stilteruimte' noemden. Beeld Bart van Heezik
Deze zomer eigende een groepje studenten zich een ruimte op de Roeterseilandcampus (foto) toe, die ze de 'stilteruimte' noemden.Beeld Bart van Heezik

Deze zomer eigende een groepje studenten zich een ruimte op de Roeterseilandcampus toe, die ze 'stilteruimte' noemden. Een stilteruimte is een plek voor gebed, meditatie of - zoals de studenten zelf meldden - om rek- en strekoefeningen te doen. Het kan helpen tegen burn-out, overprikkeling of om je gewoon iets beter te concentreren. En het klinkt ook als een heerlijke plek om je met een nieuwe verovering in terug te trekken.

Maar het mocht niet. Het vertrek werd ontruimd. De UvA wilde niet aan een stilteruimte omdat ze een openbare universiteit is en daarmee seculier.

Felle discussie
In UvA-blad Folia is een felle discussie ontstaan. Het gaat niet meer over wel of niet stil zijn, het gaat dieper dan dat. Student politicologie Kiza Magendane, die vorige week het meldpunt PVV-overlast oprichtte, schreef een fel artikel waarin hij de UvA verwijt te weinig aan diversiteit te doen. 'Het is niet verwonderlijk dat er procentueel meer studenten met een migratieachtergrond naar de VU gaan,' sneerde hij.

Iris Kooreman, lid van de centrale studentenraad: 'Het wordt tijd dat de UvA erkent dat zij, net als de samenleving, de stad Amsterdam en verschillende andere openbare instellingen en universiteiten, aan de hand van beleid ruimte moet bieden voor diversiteit.' De (seculiere) Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft namelijk wél zo'n stilteruimte, net als de gemeente Amsterdam.

Hoofddocent staatsrecht Carla Zoethout liet in Folia juist optekenen dat het beter is niet de fundamentele principes van een seculiere instelling op te geven: 'Contemplatie, meditatie, aanbidding van God valt eenvoudigweg buiten het mandaat van een universiteit.'

Het bestuur denkt er nu weer over na. Na democratisering, rendementsdenken en vastgoedspeculatie, heeft het iets nieuws om op te broeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden