UvA laat publicatie over jihadbruiden onderzoeken

De Universiteit van Amsterdam (UvA) huurt externe deskundigen in om een onderzoek van drie UvA-wetenschappers naar jihadbruiden onder de loep te nemen.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanleiding daarvoor is een artikel van NRC Handelsblad waarin onder meer de onderzoeksmethode wordt bekritiseerd en de integriteit van één van de onderzoekers in twijfel wordt getrokken.

Onderzoekers Annelies Moors en Martijn de Koning en junior-onderzoeker Aysha Navest spraken voor het verkennende onderzoek, dat werd gepubliceerd in een antropologisch tijdschrift, 22 anonieme jihadbruiden in of onderweg naar Syrië via WhatsApp. Dergelijke anonieme bronnen zouden volgens door NRC bevraagde hoogleraren uiterst ongebruikelijk zijn.

Daarnaast stelt de krant dat junior-onderzoeker Navest op een forum onder een pseudoniem de geweldadige jihad heeft geprezen. Ze zou de ondervraagde jihadbruiden persoonlijk hebben gekend en daarom niet onafhankelijk zijn.

Statement
Hoewel de UvA dus nog onderzoek laat doen naar de aantijgingen heeft onderzoeker Moors er in een uitgebreid statement op de website van de UvA op gereageerd.

"Wij hebben duidelijk aangegeven dat het gaat om een artikel van drie pagina's in een populariserend antropologisch tijdschrift dat is gebaseerd op een verkennend onderzoek. (..) We geven eveneens zelf aan dat er veel haken en ogen zitten aan onderzoek gebaseerd op chatten. We stellen expliciet dat het om een steekproef gaat en dat we geen algemene geldige uitspraken kunnen doen over de hele categorie uitreizigsters."

Moors stelt dat het om antropologisch onderzoek gaat dat niet wordt gedaan met vragenlijsten maar door middel van informele gesprekken. Om de ondervraagde jihadbruiden niet in gevaar te brengen, hebben de onderzoekers moeten toezeggen geen persoonsgegevens vast te leggen. "In tegenstelling tot journalisten hebben antropologen niet het wettelijk recht hun bronnen te beschermen."

Geen vooringenomenheid
Verder stelt Moors dat uit niets is gebleken dat Navest vooringenomen was en dat zij als junior-onderzoeker niet betrokken is geweest bij het opzetten van het onderzoek. "Wij (Moors en De Koning, red.) hebben de onderzoeksvraag geformuleerd, richting gegeven aan het onderzoek, en het verloop van het onderzoek nauwkeurig bijgehouden." Beide onderzoekers blijven achter de publicatie staan.

De UvA zegt dat de externe onderzoekers worden ingehuurd om hun licht over het onderzoek te laten schijnen en zo de wetenschappelijke discussie over methodologie te stimuleren.

"Wij staan altijd open voor wetenschappelijk debat. Als er door anderen twijfel wordt geuit over de manier waarop we werken, dan zijn we van harte bereid om externen mee te laten kijken. Ik vind het te vroeg om te concluderen dat hier iets niet goed is gegaan, maar als dat zo is, dan zijn we altijd bereid om daar lessen uit te trekken," zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden