UvA komt met nieuw programma voor vluchtelingstudenten

De Universiteit van Amsterdam (UvA) ontwikkelt een nieuw programma om vluchtelingstudenten beter te ondersteunen tijdens hun (bij)scholing. De universiteit hoopt dat vluchtelingen daardoor op eigen kracht een plek in de maatschappij kunnen verwerven.

De Universiteit van Amsterdam intensiveert de begeleiding van vluchtelingen Beeld anp
De Universiteit van Amsterdam intensiveert de begeleiding van vluchtelingenBeeld anp

Het nieuwe introductieprogramma gaat niet alleen over taalonderwijs en studievaardigheden. "Ook de Nederlandse cultuur, historie en beeldende kunst worden in het programma opgenomen," zegt professor Marjoleine Zieck, hoogleraar International Refugee Law. Het zogenoemde landingsprogramma is nieuw omdat de UvA voorheen een dergelijk project niet aanbood. "Dit moet een steun in de rug bieden. De uitval onder vluchtelingstudenten is doorgaans vrij hoog. We hopen dat aantal met extra aandacht tegen te gaan."

Daarnaast krijgen geselecteerde vluchtelingen met een voltooide academische opleiding de mogelijkheid om een stage te lopen binnen de universiteit. "Dat is compleet nieuw voor de UvA. De stage duurt een half jaar en daarnaast bieden we ook een trainingsprogramma," zegt Zieck.

Netwerk
Een woordvoerder van het UAF (de stichting die hoger opgeleide vluchtelingen begeleidt) roemt het nieuwe programma. "Nu wordt de studenten meer tijd en ruimte geboden om te wennen aan het Nederlandse onderwijssysteem en krijgen ze les in banale dingen zoals planning en assertiviteit. Het feit dat de vluchtelingen de mogelijkheid krijgen een stage te volgen heeft een positief effect op hun netwerk. Dat is voor hen vaak lastig op te bouwen."

Om het draagvlak voor vluchtelingen en vervolgde wetenschappers te vergroten, gaan de UvA en het UAF samen activiteiten organiseren.

Er zal onder meer jaarlijks op Wereldvluchtelingendag (20 juni) een evenement aan de UvA plaatsvinden. Dit jaar wordt dit evenement gecombineerd met een open dag voor vluchtelingen, zodat zij zich kunnen informeren over de mogelijkheden van studie, stage en training aan de UvA. Mardjan Seighali, directeur van het UAF: "De samenwerkingen tussen de UvA en het UAF sluit mooi aan bij het kosmopolitische, veelkleurige Amsterdam."

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden