UvA/HvA krijgen rectrix

AMSTERDAM - Dymph van den Boom, nu nog decaan bij de faculteit maatschappij- en gedragswetenschappen, wordt rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.Dat meldt Folia, het weekblad van de universiteit.

De UvA wil de benoeming niet bevestigen, maar liet weten maandag met een mededeling te komen. De medezeggenschapsorganen van UvA en HvA zouden nog over de benoeming moeten beslissen.

Prof.dr. D. van den Boom is hoogleraar opvoedkunde. Tevens is zij lid van het college voor promoties. Zij zou de eerste vrouwelijke rector van een Nederlandse universiteit zijn. Sinds het vertrek van Paul van der Heijden, die in januari naar Leiden ging, neemt Jaap Zwemmer de functie bij de UvA waar.

Van den Boom heeft de afgelopen jaren op haar faculteit bezuinigingen moeten doorvoeren. ''Je kunt dan je macht laten gelden en ze dwingend van bovenaf opleggen, maar dat werkt volgens mij niet,'' zei ze in een interview. ''Zulke bezuinigingen moeten gedragen worden door mensen die ermee te maken krijgen. Daarom heb ik tegen de afdelingen waar financiële tekorten zijn gezegd dat ze met voorstellen moeten komen om de problemen op te lossen. Zo krijg je mensen sneller mee.''

Een vrouwelijk lid van het huidige college van bestuur van de UvA, Ankie Verlaan, stapt met ingang van 1 september op. Verlaan heeft verklaard dat zij op grond van persoonlijke overwegingen niet voor een nieuwe termijn van vier jaar voelt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden