UvA heeft eindelijk commissie Democratisering en Decentralisering

Na maanden soebatten heeft de UvA een onderzoekscommissie Democratisering en Decentralisering. Het is een voortvloeisel uit de Maagdenhuisbezetting, toen werd besloten twee onderzoekscommissies op te richten.

De commissie is een voortvloeisel uit de Maagdenhuisbezetting en de studentenprotesten. Beeld anp
De commissie is een voortvloeisel uit de Maagdenhuisbezetting en de studentenprotesten.Beeld anp

De eerste commissie, over Onderzoek Financiën en Huisvesting, ging na een paar onderlinge strubbelingen - onder andere doordat voorzitter Femke Halsema haar opdracht terug gaf - in september van start. Ook de commissie Democratisering en Decentralisering kwam aanvankelijk moeizaam tot stand, door twijfels over de onafhankelijkheid en ervaring van kandidaten.

Donderdag worden de nieuwe commissieleden dan toch gepresenteerd, in een zaal in Crea. De beoogd voorzitter is Lisa Westerveld, persvoorlichter en lobbyist bij de Algemene Onderwijsbond (Aob). Verder nemen onder meer advocaat Loe Sprengers, Gloria Wekker (emeritus hoogleraar gender studies), Herman van den Bosch (hoogleraar managementwetenschappen) en Mathieu Weggeman (hoogleraar organisatiekunde en organisatieadviseur) in de commissie plaats, naast een student, een promovenda, een onderzoeker en een docent van de UvA.

Voorstellen
De commissie kan volgende week officieel benoemd worden en beginnen, zodra de medezeggenschapraden zich er ook over hebben uitgesproken. De opdracht van de commissie is nogal breed. Ze moet voorstellen ontwikkelen voor een betere organisatie- en bestuursstructuur, maar ook moet ze zoeken naar nieuwe vormen van democratie, zeggenschap en inspraak. Diversiteit is daarbij ook een belangrijk onderwerp.

De voorstellen die de commissie doet, worden voorgelegd aan alle studenten en medewerkers van de UvA. Het college van bestuur heeft toegezegd de voorstellen serieus te overwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden