UvA: Geen 80 procent Chinezen in collegezaal

De UvA wil paal en perk stellen aan de instroom van internationale studenten. In tien jaar tijd is hun aantal verviervoudigd. Rector Karen Maex heeft de minister om hulp gevraagd.

De buitenlandse studenten komen vooral uit Duitsland en China Beeld ANP

In haar speech bij de Dies Natalis, de 386ste verjaardag van de universiteit, ging Maex in op de internationalisering van de UvA. Vorig jaar steeg het aantal buitenlandse studenten stevig, mede door het introduceren van Engelstalige bachelors.

Dat is mooi, zegt Maex, maar er is een grens aan. In totaal is nu 15 procent van de UvA-studenten internationaal; maar onder eerstejaars loopt dit op naar 25 procent. De meerderheid komt uit Europa.

Chinezen
Ze vroeg de zaal in de Aula van de universiteit of ze zich konden voorstellen dat een collegezaal in de toekomst voor 80 procent bestaat uit studenten uit Duitsland of China. "Dat willen we niet," zei ze resoluut.

Hoe de instroom van buitenlandse studenten beperkt kan worden, weet de rector nog niet. "Wij willen bij Engelstalige opleidingen graag gemengde groepen uit verschillende landen en uit Nederland. Dan moeten we wel de mogelijkheid hebben om daarop te kunnen sturen - iets dat op dit moment nog maar lastig kan."

Daarvoor vroeg ze de minister van Onderwijs en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven om hulp. "Juist die toegankelijkheid en de internationalisering kunnen met elkaar op gespannen voet komen te staan."

Verengelsing
Maex sneed in haar speech, die in het Engels was, overigens ook de discussie over tweetaligheid aan. Critici vinden dat de 'verengelsing' van de universiteit doorslaat. De rector van de UvA benadrukte dat de universiteit niet volledig Engels zal worden.

"Als UvA willen we de waarde van de tweetaligheid koesteren." Ze beschreef Nederlandse opleidingen met een 'touch of English' en Engelse opleidingen waar voor de Nederlandse studenten ook aandacht is voor het Nederlands.

Toch richt de UvA zich wel op de zogeheten 'International Classroom', met vanaf 2020 een uitgekristalliseerde aanpak. "Zodat wij ons in de komende tien jaar nog verder vormen tot een tweetalige, internationaal georiënteerde en cultureel geïntegreerde universiteit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.