UvA-faculteit organiseert protest tegen radicale bezuiniging

Studenten en docenten van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA protesteren tegen de plannen voor een radicale herinrichting en bezuiniging op hun faculteit. Onder de noemer Humanities Rally hebben ze zich verenigd en een manifest opgesteld.

null Beeld anp
Beeld anp

Daarin roepen ze het College van Bestuur op een nieuwe financieringsmodel te ontwikkelen voor de universiteit, UvA-reserves van 3 miljoen euro te verdelen over de noodlijdende faculteiten en het geld dat zal vrijkomen bij de invoering van het leenstelsel per 1 september 2015 al te investeren in de universiteit.

Ook roept de groep het faculteitsbestuur op niet langer gehoor te geven aan de wensen van het College van Bestuur, de mening van de wetenschappelijke medewerkers en van de studenten voortaan voorop te stellen en zich te verzetten tegen de bezuinigingen en de reorganisatie.

Humanities Rally is al een aantal keer bijeengekomen en beraadt zich op verder acties. Initiatiefnemer Tivadar Vervoort, student filosofie, wil nog niet zeggen wat voor acties het worden, maar belooft dat het 'constructieve demonstraties' zullen zijn. 'Het moet vooral duidelijk worden dat studenten en docenten dit niet willen.'

Doodsteek
De faculteit Geesteswetenschappen heeft financiële problemen en moet op korte termijn vier miljoen euro, en voor 2017 in totaal tien miljoen, bezuinigen. Maandag presenteerde het bestuur een plan om de hele faculteit anders in te richten. Er zijn twee scenario's voorgesteld: één lijkt op het Amerikaanse liberal arts-model, dat uitgaat van een brede opleiding om pas later te specialiseren, een andere optie is een terugbrengen van de opleidingen in vijf bachelor schools. Ook zullen 70 fte, naar verluidt zo'n 150 banen, moeten verdwijnen.

Opleidingen van 'kleine talen' als Scandinavische taal en cultuur, Slavische taal en cultuur en Nieuwgriekse taal en cultuur dreigen te verdwijnen. Iets wat het landelijk platform Talenstudies in Nederland 'de doodsteek aan talenonderwijs in Nederland noemt. 'Als het zo doorgaat is het talenonderwijs in Nederland straks verleden tijd,' aldus Esther Crabbendam, woordvoerder van het platform.

'De UvA heeft een uniek aanbod in talen en de kwaliteit van geesteswetenschappenstudies is hoog, maar toch ligt het zwaartepunt van het bestuur de laatste jaren bij de bèta- en levenswetenschappen', zegt Crabbendam in een verklaring. 'Het belang van taal- en cultuurstudies voor Nederland als kenniseconomie wordt enorm onderschat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden