Nieuws

UvA en VU zien ov-tijdslot voor studenten niet zitten

Om een drukke spits te vermijden wil het kabinet het ov-gebruik van studenten indammen met een tijdslot van 11.00 tot 15.00 uur. UvA-Bestuursvoorzitter Geert ten Dam is ‘enorm geschrokken’ van het plan.

Het beoogde tijdslot moet lopen van 11.00 tot 15.00 uur.Beeld Marc Driessen

“Om de anderhalve meter te kunnen waarborgen, kunnen wij maar zo’n 20 procent van onze capaciteit gebruiken. Als dit dan ook nog binnen vier uur moet, kunnen we maar 5 procent van ons onderwijs realiseren.” Dat zei zij zaterdag in het programma Nieuwsuur

Vanaf 15 juni hoopt de universiteit het fysieke onderwijs weer voorzichtig op te kunnen pakken. Om te voorkomen dat treinen in de spits te druk worden, wil het kabinet verschillende sectoren indelen in tijdslots. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, Infrastructuur) publiceerde donderdag een kamerbrief met de voorlopige plannen, die tot stand kwam in overleg met de sectoren.

De Vrije Universiteit schaart zich volledig achter de noodkreet van Ten Dam. “Zij verwoordt wat wij allemaal vinden,” zegt een woordvoerder. “Online college geven gaat nog wel, maar het geven van werkgroepen en practica gaat niet digitaal. Laat staan het doen van onderzoek. Om deze dingen weer te doen hebben wij echt meer ruimte nodig dan die vier uurtjes.” 

Ook de bereikbaarheid van de Hogeschool van Amsterdam hangt sterk af van de ov-regelingen. Meer dan driekwart van de studenten komt van buiten de stad, zegt een woordvoerder. Hij benadrukt voorlopig rustig af te wachten waar de plannen heen gaan. “Het openbaar vervoer moet absoluut ontlast, maar hoe dat precies wordt ingevuld is nog lang niet zeker.” 

Terug om de tafel

Ten Dam zegt vooral bang te zijn dat deze maatregel in september van kracht blijft. “Tot de zomer zijn we blij met alle kleine beetjes, maar voor volgend schooljaar biedt dit natuurlijk geen enkel perspectief. Studenten en docenten snakken inmiddels naar fysiek contact. Om dat te hebben, moet je er wel kunnen komen.”

Daar sluiten de VU en HvA zich bij aan: na de zomer willen de universiteiten weer vol aan de bak. Of dat gaat lukken, hangt voor een groot deel af van de afspraken rond het openbaar vervoer, stellen de woordvoerders. “We moeten terug om de tafel met het kabinet en vervoersbedrijven.”

En wat zou daar dan uit moeten komen? Een ruimer tijdslot zou al een hoop schelen, stelt Ten Dam, bijvoorbeeld van 10.30 tot 16.00 uur. Ook pleit ze ervoor om het probleem regionaal in plaats van landelijk op te lossen. “De vervoersstromen verschillen per regio. Misschien kunnen op bepaalde routes extra bussen worden ingezet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden