Update

UvA en VU pleiten voor meer studentenwoningen

Vrije Universiteit in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Vrije Universiteit in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - De Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU) en de Amsterdamse hbo-opleidingen pleiten voor minimaal 9.900 extra studentenwoningen in Amsterdam. Die zouden er in 2014 moeten zijn. Ze brengen hierover op 12 maart een aanbevelingsrapport uit, kondigden de universiteiten woensdag aan.

In het studiejaar 2008/2009 studeerden ruim 87.000 voltijdstudenten in Amsterdam. In 2014 verwachten de Amsterdamse hoger onderwijsinstellingen 109.000 studenten.

Uit TNO-onderzoek blijkt dat elke voltijdstudent gemiddeld 25.000 euro per jaar bijdraagt aan de regionale economie. Dit is een belang waar de onderwijsinstellingen op willen inspelen.

In het rapport staan aanbevelingen als nieuwbouw, containerwoningen, verbouwing van kantoorpanden en tijdelijk verhuur van slooppanden als mogelijkheden voor studentenhuisvesting. Onderwijsinstellingen kunnen door wettelijke eisen niet zelf als verhuurder optreden, maar wel suggesties doen bij onder andere woningbouwverenigingen.

Vier jaar geleden begon de gemeente Amsterdam met de bouw van 7.600 studentenwoningen in de hoofdstad. Die moesten dit jaar af zijn maar door de economische crisis zijn er tot dusver slechts 3.400 gerealiseerd. De overige 4.200 woningen zijn opgenomen in de doelstellingen voor 2014.

De VU en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn op dit moment bezig met de realisatie van twee campussen met ruimte voor respectievelijk 228 en 250 studentenwoningen.

Studentenhuisvester DUWO luidde verleden jaar al de noodklok over het tekort aan studentenwoningen in Amsterdam. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden