'UvA en VU negeren inspraak studenten bij fusie'

De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit omzeilen de inspraak van studenten en medewerkers over het plan om de betafaculteiten van beide universiteiten te fuseren.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat stellen studenten in reactie op de benoeming van één nieuwe decaan voor zowel de twee betafaculteiten van de VU als de betafaculteit van de UvA. 'We kunnen nu niet meer kiezen voor of tegen', zegt Sam Quax, voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA. 'Het wordt nu of een megafaculteit of een onwerkbare personele unie.' De benoeming van Karen Maex, nu nog hoogleraar in Leuven, werd vanochtend bekend gemaakt. Tegen het plan voor een megafaculteit bestaat vooral op de UvA veel weerstand.

Ook Esther Crabbendam van studentenbond ASVA, is ontstemd. 'De universiteiten spelen een vuil spelletje. We staan voor een voldongen feit.'

Volgens Radboud Winkels, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de UvA, ontstaat er een onwenselijke bestuurlijke situatie als de megafaculteit niet doorgaat. 'Eén decaan heeft niet voldoende tijd om drie faculteiten te leiden. Bovendien krijg je bestuurlijke problemen.' De keuze voor Karen Maex vindt hij wel goed.

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat de besluitvorming over de megafaculteit nog niet is afgerond. 'Mocht het niet doorgaan dan kan er geopperd worden dat Karen Maex alleen voor de UvA aan de slag gaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden