UvA en VU combineren bèta's

AMSTERDAM - Komend studiejaar begint de Amsterdam Graduate School of Science (AGSS). Een samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU), waarin alle bètaopleidingen op masterniveau worden gebundeld.

De AGSS wordt ook verantwoordelijk voor het opleidingsdeel van de bètapromovendi van beide instellingen. Bauke Oudega is decaan van de faculteit Aard- en Levenswetenschappen aan de VU, één van de twee faculteiten van de VU die onderdeel wordt van AGSS.

Wat is de toegevoegde waarde van een samenwerking met de UvA?
"De school moet een begrip worden. Samen zijn we een stuk groter en kunnen we ons zowel nationaal als internationaal profileren als topuniversiteit."
"Als je de publicaties en onderzoeken van de UvA en de VU bij elkaar optelt, horen we echt bij de top vijf van Europa."

Hopen de UvA en VU op die manier meer bètastudenten te trekken?
"Ja. Het verstevigt de concurrentiepositie ten opzichte van andere universiteiten. De universiteit wordt een stuk aantrekkelijker. We kunnen lessen aanbieden van de beste docenten van twee universiteiten en door de studenten samen te brengen, ontstaan grotere groepen."

Gaan grotere groepen studenten niet ten koste van de kwaliteit?
"Nu volgen soms maar vijftien tot twintig studenten een college. Wij denken dat we een betere leeromgeving creëren als er meer studenten een vak volgen."
Zitten er ook financiële voordelen aan de samenwerking?

"Het voordeel is dat je als universiteit niet meer het hele palet hoeft aan te bieden. Wij hebben bijvoorbeeld een heel goed lasercentrum, de UvA biedt weer sterrenkunde aan. Ook zijn er steeds meer Europese subsidies voor masteropleidingen en dan geldt 'size does matter'. We hebben meer kans op subsidie als we niet allemaal versnipperde masteropleidingen aanbieden."

Betekent dat, dat de UvA en de VU in de toekomst vaker zullen gaan samenwerken?
"Het is een voorbode voor meer samenwerking. In september begint ook de Amsterdam University College, een internationale bacheloropleiding. Dat doen we ook samen met de UvA. Daarnaast zijn er plannen om op bachelorniveau te te gaan samenwerken voor bijvoorbeeld chemie, fysica en wiskunde.

Komt er een gezamenlijk gebouw voor de UvA- en VU-studenten?
"Nee, we beginnen voorlopig apart. Veel studenten krijgen sowieso les in verschillende laboratoria en niet in een specifiek gebouw. Het gaat om ongeveer achtduizend studenten, daar heb je wel meer voor nodig dan een gebouw. De masters zijn nu ook nog apart geregistreerd. In eerste instantie richten we ons dus vooral op de samenwerking."

"De komende periode proberen we vooral bekendheid te krijgen, daarna gaan we langzaam alle opleidingstrajecten samenbrengen en met nieuwe opleidingen beginnen." (EMMA BOELHOUWER)

Door de samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit worden alle bètaopleidingen op masterniveau gebundeld. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Door de samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit worden alle bètaopleidingen op masterniveau gebundeld. Foto ANP/Koen Suyk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden