UvA en HvA scoren weer slechtst onder studenten met beperking

De UvA en de HvA scoren dit jaar weer het slechtst onder studenten met een beperking.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit een rapportage die het Centrum Hoger Onderwijs Informatie opstelde op basis van de Nationale Studentenenquête. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is de enige universiteit die volgens studenten met een beperking onder de zes scoort; de Hogeschool van Amsterdam (HvA) de enige hogeschool.

Vorig jaar werd dit probleem al aangekaart. De UvA en de HvA stonden ook toen onderaan de lijst.

Het aantal studenten met een beperking neemt ieder jaar toe. Het spectrum beperkingen varieert van ingrijpende psychische of lichamelijke handicaps tot zaken als dyslexie, concentratieproblemen en ADHD.

Niets veranderd
"We hebben naar aanleiding van de uitslag van vorig jaar extra ingezet op begeleiding en middelen voor studenten met een beperking," zegt een woordvoerder van de HvA. "Er zijn veel verschillende beperkingen, die allemaal een andere aanpak vragen. Wijzigingen die wij doorvoeren hebben nooit op alle studenten effect."

Dat is in de nieuwe ranglijst niet direct terug te zien. Sterker nog, de waardering van studenten met een beperking voor de UvA is op de meeste onderdelen het afgelopen jaar verder gezakt.

Zowel de masteropleidingen als de bachelor van de UvA scoort landelijk het laagst. De masteropleiding van de UvA scoort in de beoordeling met een krappe voldoende (5,63) zelfs nog lager dan de bachelor (5,92). De Vrije Universiteit bungelt ook onderaan de lijst en staat een plek boven de UvA.

Begrip docent
De rapportage is gebaseerd op een enquête onder leerlingen van hogescholen en universiteiten. In de enquête geeft de student zelf aan of hij of zij een beperking heeft. Studenten die in dat onderzoek aangeven last te hebben van een beperking worden meegenomen in deze rapportage.

Het rapport beoordeelt de voorzieningen voor studenten met een handicap op categorieën als 'begrip van de docent', 'begeleiding' en 'hulpmiddelen'.

Landelijk zijn leerlingen met een beperking doorgaans het meest tevreden op de categorie 'begrip van de docent'. Dit is geldt ook voor de UvA en de HvA. Landelijk gezien scoren de twee Amsterdamse vervolgopleidingen echter ook op dit vlak het slechtst.

Wageningen
Verklaringen voor het fenomeen worden niet in het rapport gemeld. Wel wordt aangekaart dat kleine hogescholen en universiteiten gemiddeld gezien beter scoren dan grote.

Wageningen is landelijk de universiteit met de beste voorzieningen voor studenten met een beperking. Windesheim (gevestigd in Zwolle en Almere) is de hogeschool die het best scoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden