UvA dreigt met kort geding als krakers Spinhuis niet verlaten

De UvA heeft de krakers die sinds vorige maand het Spinhuis bezetten, gesommeerd het pand morgen te verlaten. Doen ze dat niet, dan begint de universiteit een kort geding.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Krakerswoordvoerder Joris van Wouden zegt dat de groep weigert te gaan. 'Kom maar op met een rechtszaak, zo lang de UvA geen concrete plannen heeft met het pand, blijven we.'

Woordvoerder Yasha Lange van de UvA laat weten dat er wel degelijk plannen zijn met het gebouw - onder meer een asbestsanering staat op stapel - en dat er gesprekken zijn gevoerd tussen rector Dymph van den Boom en de krakers. 'We hebben geprobeerd eruit te komen, maar nu moet het via de juridische weg,' aldus de zegsman.

Op 7 september kraakte een groep studenten het Spinhuis omdat ze de Common Room, een ruimte voor studenten, wilden behouden. Hoewel in het nieuwe gebouw op het Roeterseiland ook een Common Room aanwezig is, heeft de groep studenten er kritiek op. Er is daar geen mogelijkheid voor eigen catering en de krakers vinden het geen 'autonome plek voor studenten.' Van Wouden benadrukt verder dat de kraakactie niet specifiek over het krijgen van een nieuwe Common Room gaat, maar bovenal een protest is tegen het 'top-down beleid' van de UvA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden