Update

UvA doet aangifte tegen krakers pand Oude Turfmarkt

Een groep studenten heeft woensdagmiddag een ruimte van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gekraakt. De directie van de faculteit geesteswetenschappen doet aangifte.

De studenten kraakten rond 13.00 uur een deel van dit pand aan de Turfmarkt Beeld DNU
De studenten kraakten rond 13.00 uur een deel van dit pand aan de TurfmarktBeeld DNU

De ruimte in het gebouw aan de Oude Turfmarkt 147, staat volgens de groep al lange tijd leeg. Een twitterbericht dat het gedeelte van het pand pas één week leeg staat kon een woordvoerster van de UvA niet bevestigen.

De studenten, die zijn verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit (DNU), hebben eerder dit jaar het Maagdenhuis bezet.

Hernieuwde actiegolf
De actievoerders willen van de gekraakte ruimte een uitvalsbasis maken voor vergaderingen, bijeenkomsten en het plannen van nieuwe acties, zegt een woordvoerder van DNU. 'De kraak van vandaag staat symbool voor een hernieuwde golf van actie binnen DNU (..) zij pakt wat zij nodig heeft om de strijd te winnen. En een mooi kantoor aan de grachten in Amsterdam hoort daar bij.'

Volgens de woordvoerder doen dertig tot veertig studenten mee aan de actie. Zij hebben de deur gebarricadeerd en zijn van plan er ook te overnachten.

Overleg
De UvA is op de hoogte van de bezetting. 'We gaan eerst kijken en treden dan in overleg met de studenten,' verklaarde een zegsman van het College van Bestuur van de universiteit eerder vanmiddag. Tegen een uur of vijf kon zijn collega nog niet bevestigen of dat al gebeurd is.

DNU zegt in haar persbericht dit jaar samen met University of Colour verder te willen bouwen aan een landelijke studentenbeweging 'die zal vechten voor dekolonialisatie en vrij en emancipatoir onderwijs.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden