UvA doet aangifte na bezetting P.C. Hoofthuis

Een groep studenten heeft het P.C. Hoofthuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. Ze voeren actie tegen onder meer bezuinigingen van het kabinet en "uitholling van het onderwijs". De UvA heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk.

Het Parool/ANP
Actievoerders bezetten het P.C. Hoofthuis in de Spuistraat. Beeld Rink Hof
Actievoerders bezetten het P.C. Hoofthuis in de Spuistraat.Beeld Rink Hof

De studenten moeten voor 15.30 uur vertrokken zijn. Anders zal het universiteitsgebouw worden ontruimd, dat maakt de driehoek vrijdagmiddag bekend.

De ingangen van het universiteitsgebouw in de Spuistraat werden 's ochtends gebarricadeerd en aan de reling van het dak werd een spandoek opgehangen. Met hoeveel de actievoerders - waarvan sommige met maskers - binnen zitten wilde een woordvoerder van de groep niet zeggen.

Colleges en bijeenkomsten tot in ieder geval 11.00 uur zijn komen te vervallen, voor colleges vanaf 11.00 uur is gezocht naar alternatieve locaties. De buluitreikingen kregen hierbij voorrang. Een van de docenten besloot zijn college te verplaatsen naar het naastgelegen café De Barones. Docenten konden hun spullen binnen ophalen.

Om 12.00 uur werd een protestmars gelopen.

De bezetters van het gebouw, waarin een bibliotheek en een studiecentrum zijn gevestigd, hebben zich verenigd onder de naam Autonome Universiteit Postcolonial House. De protestactie richt zich ook tegen het College van Bestuur (CvB) dat volgens de actievoerders veel te weinig doet aan de verslechtering van het onderwijs, tegen het gebrek aan diversiteitsbeleid en de enorme werkdruk op de universiteit.

Betere financiering
De bezetters willen onder meer dat de maatregel om de dividendbelasting af te schaffen wordt teruggedraaid, zegt een woordvoerder. Het geld moet ten goede komen aan de publieke sector. De bezetters zeggen pas weg te gaan als het CvB serieus op hun eisen reageert.

De UvA liet weten dat de actievoerders bij het naar binnen gaan vrijdagochtend de deuren van het pand hebben geforceerd en beschadigd. 'Zij hebben eisen geformuleerd. Veel van deze eisen zijn gericht aan Den Haag. De noodzaak tot structureel betere financiering van het hoger onderwijs hebben wij zelf al eerder scherp verwoord in onze brief aan de minister van Onderwijs,' aldus het CvB.

Ook werd de studenten verteld dat het niet de bedoeling is dat ze in het universiteitsgebouw zullen overnachten en is ze herhaaldelijk gevraagd vrijwillig te vertrekken. Hieraan werd geen gehoor gegeven.

Confrontatie
UvA-voorzitter Geert ten Dam was bij het P.C. Hoofthuis aanwezig en zei dat staken hun goed recht is. "We hebben niet voor niks WO in Actie gesteund, maar jullie moeten echt naar Den Haag." Ook vroeg ze de bezetters of er een mogelijkheid is dat ze het pand verlaten: "Anders loopt het op een confrontatie uit en daar zit niemand op te wachten. Anders gaat alle energie naar Amsterdam, terwijl die naar buiten moet."

undefined

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Ten Dam en Fred Weerman, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen, werden niet binnegelaten. De bezetters wilden het gesprek volgens de UvA niet aangaan. Overigens wilde Ten Dam toch al niet graag het pand in: "Bivakmutsen en stokken vind ik niet echt een lekkere situatie".

Juiste middel?
Suze van der Poll, docent Scandinavische en Europese Letterkunde, kwam haar spullen ophalen: "Ik sta op zich sympathiek tegenover de eisen wat betreft de werkdruk, maar ik vraag me wel af of bezetting het juiste middel is. Hiermee raak je studenten en docenten, en niet zozeer de mensen die beslissingen nemen over waar het geld naartoe gaat. Studenten betalen veel geld om college te mogen volgen. Die kunnen nu geen onderwijs krijgen."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden