UvA-docenten: reactie bestuur UvA te vaag en te algemeen

Te vaag, te algemeen en het herstelt op geen enkele manier het vertrouwen. Dat is de reactie van de bezorgde docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), verenigd in Rethink UvA, op de tien 'uitgangspunten' die het bestuur van de universiteit had opgesteld.

Bezetters van het Maagdenhuis. Beeld anp
Bezetters van het Maagdenhuis.Beeld anp

Rethink had zes eisen gesteld aan het UvA-bestuur en daar kwam dinsdag in een brief aan de studenten en medewerkers reactie op. Het bestuur had laten weten tegemoet te komen aan hun wensen door onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. 'Deze punten zijn echter veel te vaag en algemeen', aldus een woordvoerster van de docenten. 'Daarbovenop gaan ze niet in op onze zes punten.''

De docenten van Rethink formuleerden afgelopen week drie eisen die ze direct ingewilligd willen zien en drie wensen voor de lange termijn. Zij vinden onder meer dat het bestuur de universiteit democratischer moet maken, de vertrouwensrelatie moet herstellen en ze willen een onafhankelijk onderzoek naar de huidige financiële situatie.

Onder vuur
Het bestuur van de UvA ligt al tijden onder vuur. Een kleine drie weken geleden kwam dat tot uitbarsting toen een groep boze studenten het Bungehuis - een pand van de UvA - bezette. Het gebouw werd ontruimd, maar een dag later werd het Maagdenhuis bezet. Dit bestuurspand van de UvA was eind jaren zestig ook het middelpunt van een wild studentenprotest. Ook toen werd er meer inspraak geëist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden