UvA-coalitie wil breken met HvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is opnieuw in de greep van een bestuurscrisis. Een brede coalitie wil breken met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en waarschuwt dat het college van bestuur te klein is om alle problemen het hoofd te bieden.

Maagdenhuis, pand van de Universiteit van Amsterdam Beeld anp
Maagdenhuis, pand van de Universiteit van AmsterdamBeeld anp

De vraag is of de beoogde benoemingen van Karen Maex als rector magnificus en Geert ten Dam als bestuursvoorzitter van de UvA/HvA wel op instemming kunnen rekenen. Daarmee groeit de druk op voorzitter van de raad van toezicht Atzo Nicolaï.

In een brandbrief van de centrale ondernemingsraad, de centrale studentenraad en zes van de zeven decanen (hoofden van de faculteiten) van de UvA wordt gewaarschuwd dat Maex en Ten Dam 'door hun hoeven zullen zakken' omdat de onderwijsorganisatie te groot is en te veel problemen heeft. Er is een 'existentieel probleem', de 'bestuurlijke continuïteit' staat op het spel.

Voortbestaan
Met 80.000 tot 90.000 studenten en 9000 personeelsleden is een college van bestuur van vier mensen te klein, stellen de briefschrijvers. Maex en Ten Dam missen ervaring. 'Significante ongelukken' liggen in het verschiet, nu de HvA vanwege teruglopende studentenaantallen en financiële problemen 'in zekere zin' vecht voor zijn voortbestaan.

Geert ten Dam moet Louise Gunning opvolgen, die vorig jaar aftrad onder druk van de Maagdenhuisbezetting. Vorige maand werd ook het vertrek van vicevoorzitter Hans Amman bekend. De raad van toezicht krijgt in de brandbrief het verwijt niets te hebben gedaan om hen te behouden.

Afwachten
Volgens ingewijden wilde Amman de bestuurlijke fusie tussen UvA en HvA terugdraaien. De raad van toezicht wil een evaluatie over de samenwerking afwachten. In de brief stellen UvA-medewerkers en studenten dat gekozen zou moeten worden voor afzonderlijke besturen voor UvA en HvA. 'De samenwerking is nu gepruts op de vierkante centimeter.'

De HvA-decanen stuurden woensdag een brief aan de raad van toezicht waarin ze juist stellen dat het de goede kant op gaat met de hogeschool. Zij willen vasthouden aan de afspraak om de samenwerking met de UvA eerst te evalueren en pas daarna te beslissen of deze wordt voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden