UvA-bioplastic redt de oceaan

Een door chemici van de Universiteit van Amsterdam uitgevonden bioplastic kan milieuverontreiniging voorkomen. Ontwerpers van de Hogeschool van Amsterdam hebben er om te beginnen een vergadertafel van gebakken.

Beeld anp

Als de wereld eerder kennis had gemaakt met Glycix, was de beruchte plasticsoep vele malen kleiner uitgevallen. De drijvende vuilnisbelt in de Stille Oceaan, die zeedieren vergiftigt, had zich dan nooit over honderden kilometers uitgestrekt. Het door chemici van de Universiteit van Amsterdam uitgevonden bioplastic zou simpelweg oplossen in water en uiteenvallen in plantaardige bestanddelen.

Toevallig
Al in 2011 maakten de UvA-chemici Albert Alberts en Gadi Rothenberg hun vinding bekend. Tegelijk hielden ze zich toen angstig stil over de samenstelling van hun bioplastic. Nu is het patent voor Glycix geregistreerd en mag de wereld weten dat het bestaat uit citroenzuur en glycerol.

Hun uitvinding kwam destijds volstrekt toevallig tot stand. Terwijl ze eigenlijk op zoek waren naar een nieuwe biobrandstof, kwamen Rothenberg en Alberts tot een gouden ingeving voor een biologisch afbreekbare kunststof die na hooguit enkele jaren vergaat. Bijzonder, want vrijwel alle bekende plastics op oliebasis lossen pas na honderden jaren op. Tegelijk begint het nu pas voor de onderzoekers.

Voor twintig procent groen
De grote vraag is vooral waarvoor het materiaal geschikt is. Rothenberg en Alberts veronderstellen dat Glycix al over twee jaar breed toepasbaar kan zijn voor harde constructiematerialen, gegoten zachte plastic onderdelen en verpakkingsmateriaal. Maar de industrie is conservatief en zal het nieuwe bioplastic niet zomaar in productie nemen, verwacht Rothenberg.

Wat volgens Alberts voor Glycix spreekt, is dat het zich gemakkelijk laat mengen met andere plastics, die daardoor ten minste voor een vijfde deel oplossen in water en afbreekbaar worden. 'Alle bestaande plastics kunnen we zo voor twintig procent groen maken.' Ook kan het productieproces dan helemaal hetzelfde blijven, zodat fabrikanten geen dure aanpassingen hoeven te doen. 'Er is bijvoorbeeld geen nieuwe spuitgietapparatuur nodig. In de machines kan alles bij het oude blijven,' zegt Alberts.


Lees vandaag (25-2) meer in Het Parool: Tafel met gelige kringen bevalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden