Update

UvA biedt alternatieve locatie voor bezetters Bungehuis

De Universiteit van Amsterdam heeft in een brief laten weten de bezetters van het Bungehuis in de Spuistraat een alternatieve locatie te willen aanbieden om het debat over het onderwijs voort te zetten.

Het Bungehuis aan de Spuistraat Beeld Joris van Gennip
Het Bungehuis aan de SpuistraatBeeld Joris van Gennip

Dat wil de universiteit volgens Louise Gunning-Schepers, voorzitter College van Bestuur, alleen doen als de bezetters het Bungehuis verlaat. 'Studenten en medewerkers moeten maandag op een veilige en verantwoorde manier het Bungehuis in kunnen.' Als alternatief bieden ze een locatie op het Binnengasthuisterrein aan, waar volgens een woordvoerder leegstaande ruimtes beschikbaar zijn.

De actievoerders zijn niet van plan het Bungehuis te verlaten. 'We gaan hier zeker niet weg. Dan hebben we geen 'leverage' meer. Het Bungehuis is een prima gebouw, het is best wel luxe hier', zegt een van hen. Toch willen de actievoerders graag in gesprek met het bestuur. 'We blijven hopen op dialoog.'

Voorbereidingstijd
De bezetters, die zich De Nieuwe Universiteit noemen, hebben een lijst met punten opgesteld voor de UvA, waarin ze vooral een meer democratische besluitvorming eisen. Dit gaat onder meer over de veelbesproken bezuinigingen op de Faculteit Geesteswetenschappen.

Gunning-Schepers: 'De punten die aangedragen worden zijn zo fundamenteel dat die een gedegen proces van overleg vragen dat voorbereidingstijd kost. Dat kan niet dit weekend en onder druk van een bezetting opgelost worden.'

Huisvredebreuk
Gisteravond werd bekend dat het College van Bestuur aangifte doet tegen de bezetters wegens huisvredebreuk. In een brief staat dat de bezetters geen toestemming hadden van de UvA om het pand te betreden, waardoor de bezetters volgens het College van Bestuur 'wederrechtelijk handelen'.

De bezetters hebben op hun beurt laten weten dat ze blijven zitten waar ze zitten omdat er volgens hen geen sprake is van huisvredebreuk en ze 'op alle mogelijke manieren de lopende universitaire zaken hebben gefaciliteerd'.

Steun
Verschillende partijen steunen de bezetting van het Bungehuis. Onder andere de Piratenpartij, de Internationale Socialisten en Rood hebben gezegd solidair te zijn met de actie. Ook Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) zegt de actie te steunen en zal maandag langskomen bij het Bungehuis als de bezetting dan nog gaande is.

Gisterochtend rond 4.30 uur bezette een groep studenten het Bungehuis, het gebouw waar onder andere colleges van de FGw worden gegeven. Door de actie moesten de colleges worden verplaatst naar een andere locatie omdat de bezetters de deur hadden gesloten voor docenten en studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden