UvA-bestuur verwerpt ultimatum, docenten gaan actie ondernemen

De UvA-docenten, georganiseerd in platform ReThink UvA, gaan actie ondernemen, omdat het UvA-bestuur hun ultimatum van negen uur vanmorgen niet heeft gerespecteerd. 

Protesterende studenten en docenten buiten het Maagdenhuis. Beeld Lorianne van Gelder
Protesterende studenten en docenten buiten het Maagdenhuis.Beeld Lorianne van Gelder

De docenten wilden voor die deadline een toezegging van hun eisen. Die bestaan onder andere uit meer inspraak, het stopzetten van reorganisaties en een financieel onderzoek. Het college van bestuur heeft nog niets toegezegd.

Vanmiddag hebben de actiegroep van docenten en de FNV drie extra eisen aan het wensenpakket toegevoegd: vermindering van de werkdruk, een duurzame oplossing voor tijdelijke contracten en het integreren van UvA Holding als normaal deel van de universiteit. De deadline is verzet naar donderdag.

Niet alle belangstellenden naar binnen
In de tussentijd stellen docenten acties voor, waaronder het structureel en massaal e-mailen van vragen aan het bestuur, lesgeven op andere locaties, posters ophangen en flyeren. Het aftreden van het college van bestuur wordt nog niet geëist, omdat de groep docenten denkt dat die eis niets zal opleveren. Wel wordt het vertrouwen in het bestuur opgezegd. Overigens staat er vrijdag ook een demonstratie gepland, van studenten en docenten.

Eerder vanmiddag vond een gesprek plaats tussen een afvaardiging van het bestuur en studenten en docenten in de muziekzaal van UvA cultureel centrum Crea. Het gesprek werd zo goed bezocht dat lang niet alle belangstellenden naar binnen konden.

Een stille demonstratie.
Alleen rector Dymph van den Boom was aanwezig van het college van bestuur. Zij kon geen concrete antwoorden geven op vragen van studenten. Toezeggingen kon ze ook niet doen zonder ruggespraak met haar collega's en faculteitsbestuurders. Wel zei ze nog: 'Het is moeilijk om de dialoog aan te gaan als er al eisen op tafel liggen.' Ook vroeg ze zich af hoe de zwijgende meerderheid denkt over de acties en eisen van de Maagdenhuisbezetters en activistische docenten.

Studenten en docenten waren niet tevreden over het gesprek en hielden een stille demonstratie met bordjes 'het Maagdenhuis is hier' buiten de deur, terwijl het bestuur naar buiten liep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden