Analyse

UvA-bestuur schuilt achter Van der Laan

Weer was het gisteravond de burgemeester die kwam praten met de demonstrerende studenten. Het UvA-bestuur verliest zo steeds meer geloofwaardigheid.

Het College van Bestuur met bezetter Beeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)
Het College van Bestuur met bezetterBeeld Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)

Het lijntje met de burgemeester en de demonstrerende studenten is inmiddels korter dan dat met het college van bestuur. Het 06-nummer van Eberhard van der Laan staat voorgeprogrammeerd in de telefoon van één van de demonstranten. Eén druk op de knop is voldoende voor contact. Niet veel later staat de burgervader, ondanks een recente oogoperatie, midden tussen de studenten in het Maagdenhuis, dat gisteravond spontaan werd bezet na een demonstratie.

In debat
Hoe anders ging het een paar uur eerder met het college van bestuur. Al maanden hekelen de actievoerders de te grote afstand tussen de bestuurders - voorzitter Louise Gunning in het bijzonder - en de studenten. De studenten voelen zich niet gehoord, zeggen niet serieus te worden genomen en honen voorstellen van het college van bestuur weg.

Waar de burgemeester, met hier en daar wat gejoel en geroep, midden in de nacht anderhalf uur een constructief debat voerde met de studenten, was het college van bestuur pas na lang onderhandelen bereid te komen. De drie bestuurders keken ongelukkig en lieten zich onwennig bevragen.

Het tekent de houding van de collegevoorzitter, die steeds krampachtiger aan haar rol als bestuurder lijkt vast te houden. Waar Van der Laan een met-zijn-poten-in-de-modder-man is, die hoewel hij niet in het Maagdenhuis hoeft te zijn, tóch komt, is het college van bestuur met zichtbare tegenzin bij de bezetting. Herhaaldelijk roepen de bestuurders de studenten op morgen terug te komen om dan rustig verder te praten.

Geen ontspanning
Natuurlijk is het voor Van der Laan makkelijker scoren - hij is onpartijdig, al krijgt hij ook verwijten dat het bezette Bungehuis is ontruimd. Maar het blijft opvallend dat elke vorm van ontspanning, een beetje sjeu of - noem eens iets geks - humor ontbreekt in de manier waarop de universitaire bestuurders met de studenten praten. De demonstranten lijken vooral te worden gezien als gevaar, als lastige jongens en meisjes met onmogelijke vragen.

Nou zijn die eisen ook zeker niet zo gemakkelijk in te willigen - over de financiering en de manier van besturen wordt in Den Haag beslist - maar waarom zet het bestuur geen stap in de richting van de studenten? Om op hun voorwaarden, en niet in een officiële setting, in gesprek te gaan?
Louise Gunning erkende gisteravond dat ze eerder haar kaplaarzen had moeten aantrekken om naar het bezette Bungehuis te gaan. In het Maagdenhuis was ze er wel - maar op een veilige positie, achter de brede schouders van Van der Laan.

Lees vandaag (26/2) meer in Het Parool: 'Actie is zo spontaan, niemand weet hoe het verder moet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden