UvA besluit: bibliotheek komt op Binnengasthuisterrein

De kogel is door de kerk: de nieuwe universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) komt op het Binnengasthuisterrein. Dat maakt het college van bestuur dinsdag bekend.

Artist impression van de nieuwe universiteitsbibliotheek Beeld MVSA en Van Stigt
Artist impression van de nieuwe universiteitsbibliotheekBeeld MVSA en Van Stigt

De bibliotheek zal om precies te zijn in de Tweede Chirurgische Kliniek en het oude Zusterhuis van het voormalige Binnengasthuis terecht komen. Dat besluit ging niet over een nacht ijs - over de locatie wordt al twintig jaar gesteggeld. Om meer plaats in de gebouwen te krijgen is besloten de ruimte tussen de twee panden te overkappen.

Achter het ontwerp van de nieuwe bibliotheek zitten de architecten MVSA en Van Stigt. De overkapping van de twee monumentale panden moet de plek 'internationale allure' geven.

Fietsenkelder
Straks kunnen er 950 studenten voor een leerplek terrecht, zijn er tachtig werkplekken en zeven kilometer aan boeken beschikbaar. Met studiezalen, werkgroepruimtes en een fietsenkelder 'voorziet de nieuwe universiteitsbibliotheek in een belangrijke behoefte van de Faculteit der Geesteswetenschappen', schrijft de UvA op haar website.

"Het is heel mooi dat wij nu van start kunnen met de aanbesteding en daarna de bouw," aldus Geert ten Dam, voorzitter van het college van bestuur. "Het is een prachtig ontwerp, de verschillende functies van een moderne bibliotheek worden goed gecombineerd en ik denk dat de bibliotheek echt het hart van de binnenstadcampus gaat worden."

Maagdenhuisrellen
De keuze voor de locatie ging niet zonder slag of stoot. Er wordt al lang gesproken over de komst van een nieuwe bibliotheek. Vijf jaar geleden sneuvelden de sloop- en nieuwbouwplannen naar een ontwerp van het Spaanse bureau Cruz y ­Ortiz, dat ook de renovatie van het Rijksmuseum onder de hoede nam.

Na een Europese aanbesteding werd daarop het plan van Roberto Meyer van MVSA en André van Stigt van Architectenbureau J. van Stigt gekozen - het huidige ontwerp. De bouw had vorig jaar herfst moeten beginnen.

Maar na de Maagdenhuisrellen van 2015 draaide het UvA-bestuur het ­besluit terug, om de hele universiteit inspraak te geven. Wat meespeelde, was dat de vertrekken van de Oudemanhuispoort een opknapbeurt nodig hebben.

Toetsgroep
Het college van bestuur heeft nu dus een definitief besluit genomen op basis van het raadplegen van de academische gemeenschap, de analyse van een externe stedenbouwkundige, het oordeel van de toetsgroep en het advies van de medezeggenschap. De UvA hoopt de bibliotheek in 2021 in gebruik te kunnen nemen.

Minder verheugd met de nieuwe huisvesting van de bibliotheek en haar studenten zijn de bewoners van het Binnengasthuisterrein. Volgens hen trekt de invulling van de bibliotheek en het ontmoetingscentrum dat de plek moet worden, een te zware wissel op het terrein en de bewoners die daar wonen.

"In feite claimt de universiteit de openbare ruimte als haar eigendom," schrijft de Vereniging Openbaar en Leefbaar BinnenGasthuisterrein (VOLBG) namens de bewoners in een persbericht. "VOLBG en de bewoners worden listig buitenspel gezet." Er is overleg geweest tussen de partijen, maar volgens de VOLBG heeft dit geen rol gespeeld in de keuze van de locatie. "Het blijft het spel van de macht, met vergaande gevolgen voor deze historische plek, haar bewoners en de binnenstad."

Lees ook: Welke bollebozenbibliotheek wordt het?

null Beeld Ton Damen
Beeld Ton Damen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden