update

UvA-actiegroepen organiseren alternatief verjaardagsdiner

De verjaardag van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt traditiegetrouw met een plechtige viering, de dies natalis, en een diner gevierd. Net als vorig jaar wordt dat diner vrijdagavond door een aantal professoren geboycot. In reactie hebben studenten, hoogleraren en actiegroepen een alternatief diner georganiseerd.

Redactie
Het hooglerarendiner vindt dit jaar wederom plaats in Hotel Krasnapolsky. Beeld anp
Het hooglerarendiner vindt dit jaar wederom plaats in Hotel Krasnapolsky.Beeld anp

Ook actiegroep De Nieuwe Universiteit is het niet eens met het jaarlijkse feestje. Op hun Facebook-pagina schrijven zij: 'We zien geen reden voor een feestje omdat de UvA langzaam sterft aan een gebrek aan democratie en transparantie.'

Vorig jaar weigerden twintig hoogleraren aan te schuiven bij het diner in Hotel Krasnapolsky, dit jaar zullen er minstens acht professoren op afwezig staan.

De club van actiegroepen en hoogleraren roepen iedereen op 'mee te rouwen' tijdens een alternatief diner in de kantine van het Bungehuis. Mensen worden gevraagd hun eigen eten en drinken mee te nemen. Guy Geltner (hoogleraar middeleeuwse geschiedenis) is een van de weiger-disgenoten en mede-initiator van het tweede etentje. 'Een stuk simpeler, veel goedkoper en iedereen is welkom. Titels zijn geen vereiste, alle medewerkers van de universiteit zijn uitgenodigd.' Zelf is Geltner er sowieso bij, of er meer boycottende hoogleraren aanschuiven is niet duidelijk.

Ongepast
In een verklaring schrijven deze acht dat ze het in tijden van zware bezuinigingen ongepast vinden zo'n dergelijk duur evenement bij te wonen. Onder andere Jan Willem van Henten (hoogleraar religiestudies) en Lia van Gemert (hoogleraar Nederlandse letterkunde) boycotten het diner.

Woensdag kwam ook naar buiten dat de voorzitters van de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad hebben besloten de uitnodiging voor het diner af te slaan. In een verklaring, te lezen bij Folia, schrijven Naomi Appelman en Breanndán O Nualláin: 'Ook wij hebben moeite om mee te doen aan een duur evenement wanneer op meerdere faculteiten drastisch bezuinigd wordt.'

Ook het bestuur van studentenunie Asva heeft besloten niet deel te nemen aan het diner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden