PlusProefwerk

Utrechtsedwarstafel (8-)

Deze oprechte zaak is een warm bad, maar of het een plek voor iedereen is? Welkom bij 'het ballet van wijn en spijs' van Utrechtsedwarstafel.

Restaurant de Utrechtsedwarstafel Beeld Eva Plevier
Restaurant de UtrechtsedwarstafelBeeld Eva Plevier

Het is waarschijnlijk de laatste warme dag van het jaar, en hoewel we een paar minuten voor openingstijd aankomen, zijn er al twee tafels bezet in deze kleine raamloze zaak in de Utrechtsedwarsstraat.

Het concept van De Utrechtsedwarstafel is dat je tevoren (online) kiest voor een menu van drie, vier of vijf gangen, en daarbij aangeeft welke van de twee wijnarrangementen je wilt, keuzen die - althans op de site - voor de hele tafel gelden.

De vijfgangenversie met goedkopere wijnen komt op 110 euro per persoon, voor hetzelfde menu met duurdere wijnen betaal je 140 euro. Het is mogelijk aan te geven wat je pertinent niet eet, maar daar blijft het bij qua eigen inbreng.

Ik neem mijn hoed af voor de ondernemer die hiermee wegkomt. Alleen zaken van naam kunnen zoiets maken, en ik doel hiermee niet alleen op het gebrek aan keus, maar ook op wat de gast betalen mag.

Bij binnenkomst worden we hartelijk begroet door een dame die haar geringe ervaring niet onder stoelen of banken steekt en zo meteen onze harten wint.

Onder een aperitief komen we niet uit omdat we hebben ingetekend voor wijn bij elke gang, en nu dus met lege glazen zitten. In de keus tussen prosecco en champagne gaan we voor de wat kalme blanc de blancs, omdat prosecco het zeker zou afleggen tegen de lekkere vette eendenrillettes die als amuse klaarstaan.

Als tweede amuse volgt een consommé (magere bouillon) van duif met dunne reepjes omelet, die zout mist, maar helder en lekker is.

Onbedreigd
Bij Utrechtsedwarstafel wordt met biologische en verantwoorde producten gewerkt, wat er in de eerste gang toe leidt dat we albacore (witte tonijn) krijgen.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren
Gilles van der LooBeeld Oof Verschuren

Albacore is vooral niet bedreigd omdat hij zo weinig smaak heeft, en hier komt hij aangeschroeid met gezuurde rode ui, concassée van tomaat, minislasoorten, zuurdesemtoast met pesto en een mayonaise met vadouvan (chique kerrie).

Een opeenstapeling van ingrediënten met een wat smaakarme hoofdrolspeler, maar het werkt (nét).

De combinatie met de wat logge Garganega van Pieropan is een heel gelukkige, maar de toon is wél gezet: in het eten en de wijnen missen we de hele avond een bepaalde frisheid, iets verkwikkends dat maakt dat je méér, méér wilt.

Gang twee is een dikke scholfilet (ook verantwoord, maar heel smaakvol) met Hollandse garnalen, pijnboompitten, romanesco, gehakte kappers, lavas, parelgort en een met boter gemonteerde saus (zie Het eetwezen).

De pijnboompitten hadden weg mogen blijven of harder geroosterd moeten worden, maar verder een heerlijk gerecht met prima ondersteuning van een Pouilly Fuissé.

Strooigoedpastinaak
Dan eten we langoustinestaart in krokant engelenhaar met gehakte aubergine en een heerlijke ratatouille met stevig tijmaccent. De wijn is een Savennières van Clos du Papillon, en daarover moet me van het hart dat zulke houtbakken uit de tijd zijn.

Best
De schol met romanesco en lavas is een uitstekend gerecht.

Minder
De lende van het hoofdgerecht is te gaar. Alsof hij in grote haast is meegegeven, wat bij een vast menu niet zou moeten gebeuren.

Opvallend
We horen dat de chef die 20 jaar de keuken aanvoerde om gezondheidsredenen is gestopt. We hebben er alle vertrouwen in dat deze sympathieke zaak haar goede naam zal houden.

Ik respecteer de keus van sommelier Hans, maar een druif als chenin zo veel barrique (houtlagering) meegeven is zonde. Ook de combinatie met het gerecht werkt niet.

Hoewel dineren hier een avondvullend programma is, zit er te veel tijd tussen de gangen. Misschien heeft de keuken moeite met het grote gezelschap dat rond negenen binnenkomt, en dat denken we ook terug te zien bij het hoofdgerecht: geroosterde zijdelende en gestoofde wang van kalf.

De lende is erg dun gesneden en te gaar, en komt met bijna smaakvrije puree, geweldige opgebakken palmkool en prima jus. De blokjes pastinaak die als strooigoed over het bord liggen zijn wat droog.

Restaurant de Utrechtsedwarstafel

Utrechtsedwarsstraat 105-107
1017 WD Amsterdam

wo-za 19.00-23.00 uur
020 6254189

utrechtsedwarstafel.com

Begeleidende rode wijn is een Oostenrijker van Judith Beck, in zijn soort het friste glas dat we vanavond drinken. Mijn gezelschap heeft aangegeven halve glaasjes te willen, wat hoffelijk werd aangenomen en opgevangen met een flinke korting, maar ikzelf krijg mijn glas Beck echt niet meer op.

Zeker van je zaak
Dan volgt meringue van anijs met crème van abrikozen en vanille, vijgen en een yoghurt-blauwebessorbet. Een prima dessert, al is het ijs licht kristallig. De recioto della Valpolicella (zoet rood van gedroogde druiven) combineert verrassend goed.

Ik vind het heerlijk om me over te geven aan een chef en sommelier, maar die moeten dan wel zeker van hun zaak zijn; zulke goede combinaties maken dat ik de keus voor wijnen die me minder liggen óók respecteer.

Een formule als deze is een risico, maar onderaan de streep komt Utrechtsedwarstafel er goed mee weg.

Een puntje voor gasten met een minder grote beurs is toch de prijs. Een avondje Utrechtsedwarsen kost je (met aperitief en koffie) toch minstens 85 euro. Een volledig vegetarisch menu is er alleen voor groepen.

Vorige proefwerken
Punjab Express (5)
Girassol (6,5)
Eénvistwéévis (7)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

null Beeld -
Beeld -

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden