Update

Utrechts Statenlid Scherer verlaat PVV

Statenlid Henk Scherer neemt vandaag ontslag als lid van Provinciale Staten namens de PVV in Utrecht. Hij zegt 'uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid' tot zijn besluit te zijn gekomen. Vorige week liet hij weten de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen 'walgelijk te vinden'. Scherer stelt zijn zetel in Provinciale Staten ter beschikking.

Henk Scherer op archiefbeeld. Beeld anp
Henk Scherer op archiefbeeld.Beeld anp

Scherer, die 3 jaar namens de PVV deel uitmaakte van het provinciebestuur in Utrecht, is daarmee het volgende PVV-lid dat uit protest tegen de woorden van partijleider Geert Wilders vertrekt. De politicus zit maandagmiddag nog wel de statencommissie voor Mobiliteit, Milieu en Economie voor. Scherer: 'Zo snel vind je namelijk geen nieuwe voorzitter, maar daarna is het werk voor de PVV voorbij.'

Woensdag verklaring
De vier resterende Statenleden van de PVV in Utrecht komen woensdag met een verklaring naar buiten over hun toekomst binnen de partij. Dat heeft Han IJssennagger gezegd in een reactie op het vertrek van Scherer. Hij wilde niet zeggen of hij ook van plan is te vertrekken, maar hij sloot dat ook niet uit. Zijn fractiegenoot Elly Broere deed dat wel. Zij is 'absoluut' niet van plan om de PVV te verlaten na de uitlatingen van partijleider Geert Wilders vorige week.

Bij de PVV-fracties in Overijssel (5 Statenleden) en Gelderland (8 Statenleden) is 'alles volledig rustig', zeiden de fractievoorzitters in reactie op de nieuwe berichten. De Gelderse fractievoorzitter Marjolein Faber beaamde vorige week nog dat zij van harte meegedaan had in Den Haag tijdens de toespraak van Wilders.

Geert Wilders Beeld ANP
Geert WildersBeeld ANP

'Hij heeft de grootheid niet'
Henk Scherer zei vorige week al dat hij overwoog op te stappen: 'Wat hij heeft gezegd kan niet. Maar hij heeft de grootheid niet om hier zijn excuses voor aan te bieden', zei Scherer tegen RTV Utrecht. 'Je wordt toch gedwongen om een keuze te maken'. Inmiddels heeft hij dat dus gedaan.

Vorige week keerden Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren de PVV de rug toe. De uitlatingen van Wilders ('Minder, minder, minder') waren de directe aanleiding om op te stappen. Scherer verwacht dat de komende week nog twee of drie mensen uit de Tweede Kamerfractie van de PVV zullen stappen. 'We krijgen elke keer te maken met dit gesodemieter. Let maar op, dit gaat ons opbreken,' zei hij tegen de regionale omroep.

Dit weekend maakte ook PVV-Europarlementariër en Limburgs Statenlid, Laurence Stassen, bekend niet langer met Wilders te worden geassocieerd. Lucas Hartong, die sinds juni 2010 namens de PVV in het Europees Parlement zit, volgt Stassen op als delegatieleider van de Europese PVV-fractie. De Europese PVV-fractie bestaat verder uit Auke Zijlstra en Patricia van der Kammen. Van der Kammen heeft al aangegeven te stoppen na de Europese verkiezingen in mei.

Laurence Stassen overlegt met Geert Wilders Beeld ANP
Laurence Stassen overlegt met Geert WildersBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden