Utrechts burgemeestersreferendum gaat door

UTRECHT - Het burgemeestersreferendum in Utrecht op 10 oktober gaat gewoon door. Dat bleek donderdagavond na een spoeddebat in de Utrechtse gemeenteraad.De raad hield op verzoek van Leefbaar Utrecht een spoeddebat over de omstreden volksraadpleging.

Leefbaar Utrecht stelde dat de Utrechters geen echte keuze hebben bij het referendum, omdat er twee PvdA-kandidaten meedoen, Ralph Pans en Aleid Wolfsen. Pans stelde zelf eerder deze week voor om de procedure open te breken.

Nut en noodzaak

Na een discussie waarin de partijen spraken over nut en noodzaak van het referendum, kwam rond 23.00 uur burgemeester Annie Brouwer-Korf met de mededeling dat aan alle regels van de wet voldaan is en er geen mogelijkheid is om de procedure nu te stoppen. Ook bleek het in dit stadium niet mogelijk kandidaten toe te voegen.

Volgens Brouwer past het referendumbesluit binnen de wet. ''De minister van Binnenlandse Zaken heeft een annonce gedaan in het Staatsblad, de vertrouwenscommissie heeft een voordracht gedaan, het object van het referendum zijn de twee kandidaten; alles is naar de regels van de wet gedaan'', aldus de burgemeester. Brouwer heeft overleg gehad met de juristen van het ministerie en met de minister over de zaak gesproken.

Raadsleden

De mededeling van Brouwer veroorzaakte nogal wat consternatie bij de raadsleden. Ingrid de Bondt van de VVD trok een eerder, samen met Vincent Oldenburg (Leefbaar Utrecht) ingediende motie in, en kwam met een nieuwe. Daarin vroeg ze de minister een geheel nieuwe procedure te beginnen, als de opkomst lager is dan vereiste 30 procent. Die nieuwe procedure zou dan gewoon een benoeming moeten zijn, zonder referendum. Deze motie kreeg slechts de steun van Leefbaar Utrecht en de VVD en haalde het dus niet.

Tijdens het debat werd duidelijk dat de eerdere motie, waarin gevraagd werd direct het referendum af te breken en een nieuwe procedure te starten het ook niet gehaald zou hebben.

Kandidaten

Aleid Wolfsen is blij dat het referendum doorgaat. ''Dat wist ik eigenlijk al, want het voorstel van de heer Pans is wettelijk onmogelijk. En hij wist dat als geen ander.'' Wolfsen was donderdagavond niet aanwezig in de raadszaal. ''Ik ben op campagne. Ik heb het met mensen over de inhoud gehad. We willen geen gezeur over procedures.''

Ralph Pans stelt dat de raad een duidelijke conclusie heeft getrokken. Hij vindt het nu tijd om aandacht aan de campagnes te gaan geven. ''Deze werd belemmerd door de wrevel in de stad en de vele aandacht voor procedures.''

Loco-burgemeester Janssen vertelde donderdag het referendum 845.000 euro kost. Nu besloten is met het potlood te gaan stemmen komt er nog eens 100.000 euro bij. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden