Update

Utrecht: pak asbestbranche aan

Utrecht vindt dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op korte termijn een onderzoek moet instellen naar het functioneren van de asbestbranche. In deze sector valt veel te verbeteren. Utrecht is bereid de lessen uit de asbestaffaire in Kanaleneiland te delen.

Een bewoner van de met asbest besmette flat aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland spuit zijn schotelantenne schoon na terugkomst. Beeld ANP
Een bewoner van de met asbest besmette flat aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland spuit zijn schotelantenne schoon na terugkomst.Beeld ANP

Dat schrijven B en W van Utrecht woensdag in een brief aan de bewindsman. Het college volgt daarmee een dringende aanbeveling op van de commissie die onderzoek deed naar de Utrechtse asbestaffaire.

De commissie concludeerde onder meer dat de asbestsanering onjuist is uitgevoerd en dat het toezicht op de sanering heeft gefaald. Omdat er de komende jaren nog heel veel gesaneerd moet worden in Nederland, is het 'wachten op het volgende incident', zo neemt het Utrechtse college van de commissie over.

Gebleken is uit de Utrechtse affaire dat de asbestbranche grotendeels zelf het toezicht organiseert. Toezicht vanuit de Inspectie SZW heeft voornamelijk een administratief karakter. Asbestverwijderaars moeten gecertificeerd zijn. Daarvoor bestaat wel een regeling, maar die blijkt mankementen te vertonen. 'Hierdoor is het mogelijk dat bedrijven die zich niet structureel aan wet- en regelgeving houden, toch toegang hebben tot de markt', aldus het Utrechtse college.

Het ministerie moet ook werk maken van voorlichtingsbrochures over de risico's van asbest, vindt Utrecht. 'Er is veel onbekend. Mannen in witte pakken met maskers voor die aan het werk gaan als ergens asbest vrijkomt, jagen angst aan. Asbest wordt geassocieerd met ziekte en overlijden', aldus het college. De gemeente maakt vooruitlopend op landelijke maatregelen vast een eigen infopakket voor asbestsaneringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden