Update

Utrecht mag verder met bouw Entreegebouw

De gemeente Utrecht mag doorgaan met de bouw van een nieuw ingangsgebouw voor winkelcentrum Hoog Catharijne in het centrum van de stad. De Raad van State heeft woensdag bezwaren tegen de bouw van het zogenoemde Entreegebouw verworpen.

null Beeld CU2030
Beeld CU2030

In het nieuwe ingangsgebouw komen wooneenheden en kantoren, maar ook veel nieuwe winkels en horeca.

Bestaande grootwinkelbedrijven in Hoog Catharijne zoals V&D, Blokker en Douglas zijn daar niet blij mee, onder andere omdat hun vestigingen dan niet meer direct aan de enige hoofdingang aan de binnenstadszijde van Hoog Catharijne liggen.

Het Entreegebouw maakt deel uit van de omvangrijke vernieuwing van het stationsgebied in Utrecht. De nieuwe ingang met een ondergrondse parkeergarage komt op de plek waar nu nog een modezaak is gevestigd. Volgens de bezwaarmakers zou er onvoldoende gekeken zijn naar de brandveiligheid en de sociale veiligheid van de beoogde nieuwe looproute, maar de bestuursrechter heeft dat argument verworpen. In de nieuwe situatie blijven er twee looproutes, waarvan er één langs de grootwinkelbedrijven voert. Het staat nog niet vast hoe die looproutes er precies uit zullen zien. zien.

De grootwinkelbedrijven voerden ook aan dat het niet zinvol is om bijna 5000 vierkante meter nieuwe winkelruimte te bouwen, nu door de recessie juist steeds meer winkels moeten sluiten. Volgens hen zijn de cijfers waarop de gemeenteraad zich in 2006 baseerde bij het goedkeuren van het masterplan, nu achterhaald.

De bestuursrechter wijst er op dat er in 2009 nieuwe berekeningen zijn gemaakt en dat die niet zijn weerlegd. Deskundigen gaan er van uit dat het bezoek aan Hoog Catharijne de komende jaren flink zal stijgen, onder andere door toename van het aantal treinreizigers. Daarnaast moet het winkelaanbod in dat deel van het centrum van Utrecht juist een inhaalslag maken, aangezien de omgeving enigszins verwaarloosd is geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden