Update

Usada schorst 'dopingartsen' team Armstrong voor leven

Het Amerikaanse antidopingbureau Usada heeft de sportartsen Luis Garcia del Moral en Michele Ferrari voor het leven geschorst. Ze mogen hun vak nooit meer in de Verenigde Staten uitoefenen wegens overtreding van de regels tijdens hun werkzaamheden voor wielerploeg US Postal. Lance Armstrong was daarvan indertijd de kopman.

Lance Armstrong. Beeld ap
Lance Armstrong.Beeld ap

Behalve deze 'dopingdoktoren' werd ook trainer/coach Jose 'Pepe' Marti levenslang uitgesloten. Na de periode Armstrong was deze Spanjaard de begeleider van Alberto Contador. Diens schorsing na een positieve test op clenbuterol zit er bijna op. Hij maakt volgende maand zijn rentree in het peloton tijdens de Eneco Tour. De Amerikaanse ex-wielrenner Floyd Landis, een betrapte 'ervaringsdeskundige', zette Marti weg als ordinaire drugshandelaar, gespecialiseerd in onder meer epo, groeihormoon en testosteron.

Krachtige daad
Usada-directeur Travis Tygart zei dat met de schorsing van het trio, dat schuldig is bevonden aan 'schending van een hele reeks dopingregels', een krachtige daad is gesteld in de strijd tegen het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en methoden. 'Dit besluit beschermt de huidige en toekomstige generatie atleten tegen hun praktijken en helpt de integriteit van de sport te bewaren.'

null Beeld afp
Beeld afp

Voldoende bewijs tegen Dr. Epo
Volgens Tygart ligt er voldoende bewijs om de veroordeling te rechtvaardigen. Del Moral was in de periode 1999-2003 ploegarts van USPS, maar bleef ook in de jaren daarna de medische vertrouweling van verscheidene wielrenners. De Spanjaard, gestationeerd in Valencia, hielp hen met bloedtransfusies en met de toediening van epo.

De Italiaan Ferrari, uit Ferrara, staat al jaren in een kwaad daglicht. Van 'Dr. Epo' wordt beweerd dat hij alles weet over het risicoloos gebruik van dit middel en zijn nog geavanceerdere opvolgers om het uithoudingsvermogen. Ook geldt hij als de uitvinder van 'oil', een uitgekiende mix van testosteron en olijfolie, te slikken na grote inspanning om het herstel te bevorderen.

Druk op Armstrong opgevoerd
Met deze zware sanctie tegen de experts en leveranciers voerde Usada tevens de druk op Armstrong op. De zevenvoudig winnaar van de Tour is 'uitgenodigd' te verschijnen voor een arbitragecommissie, waarna voor de aanklagers de gang naar het internationaal Hof (CAS) mogelijk wordt. De Texaan, beschuldigd maar nooit positief bevonden, probeerde maandag via een kort geding vergeefs aan dat verhoor te ontkomen. De rechter in zijn woonplaats Austin vond de zaak niet ontvankelijk en adviseerde Armstrong met een juridisch beter onderbouwd verhaal te komen.

Levi Leipheimer (links van Armstrong) en George Hincapie worden als oud ploeggenoten van Armstrong bij US Postal genoemd als lek in de dopingaffaire. Beeld getty
Levi Leipheimer (links van Armstrong) en George Hincapie worden als oud ploeggenoten van Armstrong bij US Postal genoemd als lek in de dopingaffaire.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden