‘Uruzgan-gevangenen gemarteld, ondanks belofte van niet’

Gevangenen die Nederland tijdens de missie in Uruzgan overdroeg aan de Afghaanse veiligheidsdienst, zijn daarna toch gemarteld en afgeperst.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat schrijft dagblad Trouw zaterdag. Toenmalig minister Ben Bot had toegezegd dat de behandeling van de Afghanen goed in de gaten zou worden gehouden. Het was vooraf duidelijk dat Nederland tijdens de militaire missie in Zuid-Afghanistan (2006-2010) gevangenen zou maken, onder meer van de taliban.

Die zouden, als ze niet eerder vrij werden gelaten, binnen vier dagen worden overgedragen aan de Afghaanse veiligheidsdienst NDS. Daarover maakte de Tweede Kamer zich destijds al zorgen, want de NDS had een extreem slechte reputatie.

Die reputatie was er niet voor niets, blijkt nu. Het Nederlandse journalistencollectief Lighthouse Reports traceerde enkele Afghanen die in 2007 en 2008 door Nederland gevangen werden genomen. Drie van hen vertellen hun verhaal, waarin ze een beeld van systematische marteling en afpersing schetsen.

“Ze hingen me op sloegen me met stokken. Ze dreigden me te vermoorden als ik geen geld zou betalen”, vertelt een van hen aan Lighthouse Reports.

Aan de tand voelen

Het kabinet spreekt tegen dat Nederland aan Afghanistan overgedragen gevangenen te weinig heeft beschermd. Onder meer regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij SP willen opheldering. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil het kabinet er dinsdag tijdens het Vragenuur over aan de tand voelen en SP’er Sadet Karabulut wil een debat met de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Nederland had wel degelijk ‘een goed beeld van hoe de verdachten naar eigen zeggen werden behandeld’, houden ministers Stef Blok en Ank Bijleveld vol. Ze wijzen erop dat er een onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie was waarbij gevangenen konden klagen, en dat die geen misstanden heeft vastgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden